Вицепрезидентът на Държавния съвет на Китай Лю Хе заяви, че е постигнат определен консенсус в търговските преговори със САЩ, провели се тези дни във Вашингтон. Това следва от стенограма, публикувана на сайта на Белия дом. За съществен прогрес в преговорите съобщи и търговският представител на САЩ Робърт Лайтхайзер, пише zol.ru.

Очаква се най-ниският внос на соя в Китай от 12 години насам

Ако към 1 март страните не стигнат до споразумение, Вашингтон ще повиши от 10 на 25% митата за внос на китайски стоки. За удължаване на срока на ултиматума по време преговорите не е станало дума, заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп.

Американският лидер е нарекъл Лю Хе свой приятел, но в допълнение е казал, че сключването на финалната сделка ще бъде възможност само след лични преговори с председателя на Китайската народна република Си Цзинпин.

Тръмп не изключва, че ще са необходими „една или две“ такива срещи, отбелязва изданието Nikkei Asian Review. Една от тях е възможно да се състои в хода на планирано пътуване на американския президент в Азия, за да се срещне с лидера на Северна Корея.

На свой ред The Wall Street Journal съобщи, че китайската страна е предложила да се проведе през февруари среща на курортния остров Хайнан. Втората среща е възможно да се проведе и в хода на посещението на Си Цзинпин във Флорида. Тръмп не изключва възможността за такава покана.