През следващия седемдневен период температурите ще са около и над климатичните норми, но в граници, които ще поддържат в покой зимните житни култури и трайните насаждения, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Гласувайте: Имате ли орязани площи по СЕПП?

Настъпилото рязко застудяване през последните дни, след необичайно високите температури през първото десетдневие на месеца, е възпрепятствало нежелателното възобновяване на вегетационните процеси при есенните посеви в част от южните райони на страната (агростанция Сандански), отчитат агрометеоролозите. На отделни места в Източна и Южна България са регистрирани отрицателни температури от порядъка на минус 9-11°С (Добрич, Хасково, Чирпан, Стара Загора, Елхово). 

Тези стойности са над критичните за зимуващите във фазите трети лист и братене зимни житни култури, но в условия без снежна покривка и при по-продължително задържане са опасни за късно засетите посеви, които прекратиха вегетацията си във фаза поникване и начално листообразуване.

НИМХ: В края на второто десетдневие на януари отново се очаква застудяване, но без критични минимални температури за зимуващите земеделски култури.

През периода условията ще бъдат подходящи за провеждане на зимни резитби при овощните култури. Краят на второто десетдневие на януари е препоръчителен срок за сеитбата на зеленчукови семена за отглеждане на разсад, предназначен за ранно полско производство на зеленчуци, съветват експертите.