На специална пресконференция в рамките на провеждащия се в Пловдив двудневен Национален агро семинар, зам.-министърът на земеделието и храните Явор Гечев и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) коментираха проблемите в сектора и как се решават. В пресконференцията участваха и Мирослав Николов, изп.-директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), и Радослав Христов, зам.-председател на НАЗ.

 

Една от браншовите организации, които са много активни и сами постоянно търсят контакт с Министерството на земеделието, защото това е начинът за разрешаване на проблемите, е Националната асоциация на зърнопроизводителите, заяви зам.-министърът на земеделието Явор Гечев.

 

„От гледна точка на това, че някои от нещата са изключително експертни и не се правят по медийния начин, мога да кажа, че с НАЗ успяхме в диалог да изчистим много от казусите“, каза Гечев. То посочи, че по отношение на обратното начисляване на ДДС от МЗХ нееднократно сме разговаряли по темата, въпреки че не е експертна работа на министерството. Подкрепяхме, обаче, бранша, в исканията им, защото тези искания бяха правилни.  Ще кажа нещо много важно – НАЗ е една от организациите, които иска изсветляване на сектора и равни права на всички земеделски производители. Те са едни от хората, които съблюдават националното законодателство“, заяви още зам.-министър Гечев.

 

Ангел Вукодинов, председател на НАЗ, заяви, че според него ролята на една неправителствена организация е да поставя проблемите. „Ролята на неправителствените организации е да бъркат в раните. Ако този проблем е обективен, изпълнителната власт трябва да го оцени и да потърси решение. Разбира се, има и вариант проблемът да не е обективен, когато е логично да не се търси решение. Но има и трети вариант – когато имаме обективен проблем, който не се оценява от изпълнителната власт.

 

Това, за съжаление, не е рядко явление, но отговорността е изцяло на изпълнителната власт“, коментира Вукодинов. Зам.-министър Гечев подчерта, един от проблемите, намерил разрешение, е този за акциза на горивата за земеделие. „Тази добра практика, която беше спряна, се връща, защото така българското земеделие става по-конкурентоспособно“, обобщи Гечев. А по думите на Ангел Вукодинов се разработва реален ефективен механизъм върху реално изразходваното гориво и то от реални земеделски производители, с което целият аграрен сектор в България ще бъде подпомогнат.

 

Гледайте видеото тук!

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!