Земеделските производители ще получат около 200 милиона лева от преките европейски субсидии за декар през месеците ноември и декември. Това заяви в интервю за БНР минстърът на земеделието и храните Димитър Греков.

„Много е важно земеделските производители да получават своите субсидии изключително и точно навреме, защото в крайна сметка те няма да отгледат, няма да приложат съответните технологии за получаване на една висока реколта, коментира министърът. Знаете, че стопанската година при нас започва от септември и голяма част от хората в момента са в най-големите си грижи, когато сеят есенниците и очакват заложби от тях следващата година. Те нямат пари, особено в тази година, която беше изключително плодородна и благодатна за българския земеделец, но от страна на цени тя е изключително лоша“, посочи още проф. Греков.

Министърът припомни, че в актуализацията на бюджета е заложено поне една малка част от този 1,8 млрд. лева да се получат ноември или декември. В момента не можем, като цяло, да решим този проблем, но имаме убеждението, че тези около 200 милиона да бъдат дадени малко по-навреме от друга година. Останалата част ще бъде изплатена в същите срокове, както и тази, 2013 година, каза министър Греков.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!