Разпоредих на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов да посети населените места, където има открити огнища на чума. Това написа премиерът Бойко Борисов в профила си във Фейсбук. От пресцентъра на ресорното министерство потвърдиха за визитата, като изпратиха съобщение за визитата. 
 
 
„Той (министърът – бел. ред.) ще се срещне с всички засегнати стопани и лично ще следи за изпълнението на мерките срещу разпространението на болестта по дребни преживни животни и ще ги информира за реда и условията за получаване на обезщетения“, пише премиера и добави:
 
„Чумата по овцете не разболява хората, но много бързо се разпространява сред дребните преживни животни. Ветеринарните мерки включват евтаназия на всички овце и кози в огнищата, ако не се предприеме има опасност да се разпростре и в други области и да се забрани на България да изнася овчи продукти- сирене, мляко, месо“. 
 
Министър Порожанов ще посети ямболското село Шарково и засегнатите от болестта чума по дребните преживни животни общини. 
Хора от цялата страна настояват да се отложи изпълнението на заповедта за евтаназиране на животните до получаване на безспорни доказателства за вида на заболяването. В района полицейското присъствие е засилено, информира БНТ.
 
Междувременно кадър с разридана възрастна жена обиколи социалните мрежи и трогна хиляди хора. Нейните животни трябва да бъдат умъртвени, както и хиляди други в стадата на мнозина фермери от Бургаско и Ямболско. 
 
 
Днес умъртвяването на животните трябва да продължи. На място в ямболското село Шарково са се събрали хора, които искат да се противопоставят на умъртвяването на животните, съобщи Нова тв.
 
Стопаните са готови с всички сили да бранят стадата си. Градусът на напрежение остава висок. В момента полицаите са блокирали подстъпите към една от къщите. Три са къщите, в които все още има живи животни и стопаните ги бранят с телата си. По-рано напрежението се усили, тъй като още от сутринта органите, в т.ч. БАБХ се опитваха да стигнат до домовете, в които има животни.
 
„Над 1000 животни бяха избити. Гледката беше ужасна, хората са в шок и отчаяни. Животните са здрави, а ги избиха и днес продължават”, разказа кметът.
 
 
„Това са правилата при вирусни заболявания. Единственият начин, който може да ограничи заболяването. Вчера съм обиколил районите и според мен контролът, който трябваше да бъде установен, не беше достатъчен. Направил съм среща с областния управител на „Гранична полиция”. Двата пръстена, които са необходими, за да ограничат заболяването – единият е в десеткилометровата зона около огнището, от които трябва да се проверяват излизащите коли за животни и продукция и да бъдат дезинфекцирани. Вторият пръстен е общината, където не трябва да излиза продукция за страната”, каза директорът на БАБХ д-р Дамян Илиев, пред Нова тв. 
 
Почнат ли да умират животните и ние да не сме взели мерките, заболяването ще стигне до Видин.Трябва да защитим един милион и триста хиляди дребни преживни в страната. Бизнесът на всички тези хора също е важен, както и статусът на България, като страна, която може да си позволи търговия с продукция, сирене, мляко и тнт., е важен. Всичко трябва да бъде направено така, че ограничителните мерки да бъдат колкото се може по-кратки за страната. Сега това е принципът, който ще разреши страната и общините да бъдат с шест месеца ограничителен режим. Най-напред ни беше наложена санкция целите области да бъдат в такъв режим. Убедихме европейските структури и Световната организация по здравеопазване на животните, че ще успеем да ограничим заболяването, така че бе сведен районът само на общинско, а не областно ниво”, заяви д-р Илиев.
 
В петък стана ясно, че още от понеделник започва изплащането на обезщетенията на животновъдите за евтаназираните овце и кози в огнищата с констатирано заболяване чума по  дребните преживни животни.  Фермерите ще получат парите според заявеното желание – по посочена от тях банкова сметка или в брой на касите на Областните дирекции по безопасност на храните - Ямбол и Бургас, уточниха от министерството. 
 
Всички стопани – кандидати за подпомагане по схемите за животни по линия на директните плащания от засегнатите общини, в срок  от 15 дни след ликвидирането на огнището, трябва да подадат  заявление за форсмажорни обстоятелства по образец в областните  дирекции на Държавен фонд „Земеделие“. 
 
Засилват се и мерките за биосигурност  в засегнатите общини в Ямболска и Бургаска области. На входно-изходните пътища на населените места в 10-километровата зона за наблюдение около огнищата се въвеждат в експлоатация площадки за дезинфекция, на която подлежат всички преминаващи превозни средства и хора.