С летателна техника до момента са обработени 2 614 000 декара срещу кръвосмучещи насекоми, пренасящи заболяването Заразен нодуларен дерматит, това съобщиха от БАБХ. Инсектицидни обработки са извършени на площ от 2 330 000 декара във вътрешността на страната, 270 000 декара по поречието на река Дунав и 14 000 декара оризища. Предстои да бъдат обработени площи в община Сатовча, Доспат (на юг от яз. Доспат), Хаджи Димово, Гоце Делчев, Гърмен (общо 108 000 декара), както и по поречието на река Тунджа (60 000 декара).
 
На 21 юли ще се обработват терени в общините Хаджидимово и Гоце Делчев, на 22  юли терени в общините Гоце Делчев, Банско и Разлог, на 23 юли в общините Сатовча и Гърмен. На 24 юли ще пръска в общините Гърмен и Гоце Делчев. Самолетите ще излитат от летището край Гоце Делчев.
 
Инсектицидните обработки се извършват единствено в ранните часове на деня от 6:00 до 10:00 часа. Важно е стопаните да предпазят пчелните си семейства, като не ги допускат в обработваните зони по време на третирането. Целта на дезинсекционните обработки е да се намали популацията на кръвосмучещи насекоми, като част от мерките за ограничаване и ликвидиране на заболяването Заразен нодуларен дерматит, което поразява едрите преживни животни.
 
Пръскането се провежда съгласно нормативните изисквания. Българска агенция по безопасност на храните е информирала кметовете на населените места, както и пчелни сдружения, за провеждането пръсканията 5 дни преди обработките. Според Наредбата за опазване на пчелите и пчелните семейства от отравяне, местната власт трябва да бъде уведомена 5 дни преди третирането, а ангажимент на кметовете е да уведоми собствениците на пчелини в района не по–късно от 3 работни дни /72 часа/ преди третирането.