По време на селскостопанските изложения през изминалата година на щанда на Trimble присъстваха едни от най-новите решения в областта на автономните машини и автоматизацията на обработките. Подобно на безпилотните автомобили, идеята за автономните трактори става все по-популярна, а Trimble е компания, която от години развива различни проекти в областта на автоматизацията в земеделието и не само.

По време на ежегодната си конференция Trimble Dimensions компанията показа най-новите си технологии за автоматизация и демонстрира как трактор Case IH Puma 150 CVT работи самостоятелно.  

Всъщност Trimble от няколко години разработва технологии за автоматично управление, като още през 2004 година представи софтуер, който може да бъде използван за тези цели. През 2015 година софтуерът бе надграден с възможност за автоматичен завой в края на реда, превръщайки се в технологията NextSwath.

В момента технологиите позволяват всичко, свързано с обработките да се извършва от кабината, стига да има шофьор в нея. Но защо тогава се нуждаем от автономни машини?

„В момента автономните машини спадат към една особена категория, тъй като се използват там, където работата е опасна, мръсна или монотонна. На пазара се срещат различни нива на автоматизация. Колите на Google са по-автономни от тракторите в момента, но приложението им е съвсем различно“, обяснява Омар-Пире Собра, Директор Маркетинг и комуникации в Trimble.

 

Автоматизация отвъд земеделието

 

От известно време Trimble работят по OTTO – програмата за автономни камиони с полуремаркета. През 2016 г. един от тестовите камиони премина 200 км, за да достави стока от фабриката на Будвайзър до друг склад на компанията. Видеото, проследяващо теста, показва как шофьорът стартира системата за автоматично управление и след това започва да чете вестник. Системата сама се грижи камионът да се движи в правилната посока и в правилната лента по междущатската магистрала.

По време на демонстрацията с трактора Puma Джон Пийк, технически мениджър в Trimble, подчерта, че технологията все още не е готова за пускане на пазара.

„В момента не я продаваме – просто искаме да покажем възможностите й“ – обяснява той.

Тракторът наистина имаше няколко засечки по време на тестовете, което доказа, че технологията се нуждае от подобрение, но определено показва потенциал. На фермерите тя позволява да не се отказват напълно от удоволствието да управляват тракторите си, но същевременно да свършват повече работа през деня. Така или иначе машините с автоматично управление и възможност за автоматичен завой в края на реда, вече се управляват почти изцяло сами.

Системи за сигурност в действие

По време на демострацията Пийк показа как тракторът намалява скоростта си, когато се изправи пред препятствие и може да спре напълно, ако то не се отмести от пътя му. Въпреки че сензорната система LIDAR се справи добре в този тест, тя все още не работи достатъчно изрядно. Имайки предвид бързия темп на развитие на тази технологията обаче, скоро тя може да заработи безупречно.



Още един интересен момент от демонстрацията на Trimble Ag беше видео мониторингът, който позволява да проверяваш как работи тракторът и да поемеш контрол над управлението, ако е необходимо. По време на тестовете Пийк стартира трактора, използвайки последен модел таблет, зареден със софтуер за автоматично управление.

Може би ще се окаже, че бъдещето на автономните машини е по-близо, отколкото преполагаме.

Повече информация за технологиите на Trimble може да откриете в сайта на НИК – официалният представител на Trimble за България.