Африканската чума по свинете (АЧС) все още циркулира сред диви свине в голяма част от източноевропейските страни, а рискът от навлизане на продукти от животински произход от засегнатите страни, включително чрез нелегален внос, се счита за умерен, пише в последния доклад на Центъра за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ). 

Декември идва с последните плащания за годината

В него са публикувани и актуални карти с огнища и случаи на АЧС в Германия и Източна Европа, както и с разпространението на вируса при диви и домашни свине на Стария континент от началото на годината.  

Каква е ситуацията у нас?

В момента България е обявила 3 огнища на АЧС при домашни свине в промишлени ферми в Пловдивска област. Последното огнище е докладвано на 8 ноември 2021 г.,в една ферма с общо 181 възприемчиви животни. Продължава да има огнища на болестта при диви свине в България, като 26 случая са докладвани в ADIS на ЕС между 21 октомври и 10 ноември 2021 г. 

"Тази нова вълна в България е вероятно от циркулация на вируса при младото поколение, добито след летния сезон 2021 г.", отчитат експертите.

ЦОРХВ: Данните показват все още съществуващите известни пропуски в биосигурността на индустриалните ферми със свине (декларативна биосигурност) и слабости в организацията на работата в промишлените ферми за отглеждане на свине.

Картината в Европа

През последния месец от 25 октомври 2021 г. 20 ноември 2021 г. е потвърдено ново огнище на АЧС при домашни свине в Германия в една промишлена ферма, в източната провинция Мекленбург-Предна Померания. Това е първият случаи на АЧС в тази провинция и се намира на около 120 km от предишни докладвани случаи при диви свине и на 150 km от най-близкото огнище на АЧС при домашни свине в провинция Саксония.

На други места според докладите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE) продължава да се съобщава за нови огнища при домашни свине. Такива са регистрирани в Полша, Румъния и Русия. АЧС също продължава да се установява при диви свине в страните от цяла Източна Европа.

Докато броят на огнищата и случаите на заразата при домашни свине и диви свине в Румъния намаляват след 25 октомври 2021 г., Румъния продължава да се счита под ограниченията в зона III и не може да изнася продукти от свинско месо. Следователно потенциалният по-висок риск от внос на продукти от свинско месо от Румъния за консумация през периода на Коледа и Нова година остава, се казва още в доклада на ЦОРХВ.

Целият материал можете да прочетете тук.