Основен проблем в животновъдството са пазара и респективно субсидиите. Не случайно отваряме нови мерки, една от тях вече е нотифицирана и одобрена от ЕК, за да можем да подпомогнем по-малките производители и най-вече организациите. Това каза министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов пред журналисти.
 
 
„Схемите за обвързано производство, които ние ревизирахме миналата година и регистрирахме частично нашето предложение към ЕК, изпратено през май. Смятаме, че то дава едно по-справедливо разпределение на този ресурс.
 
Основен проблем в животновъдството са пазара и респективно субсидиите.2019 година отново ще бъде трудна за животновъдния сектор“, обясни Порожанов.
 
[news]
По думите му именно затова ще се отворят и новите програми за минимандри и кланици. Тяхната задача ще е да подпомогне малките производители, но най-вече организациите на производители.
 
„Ще отворим мярка и за доилни апарати, защото все още се дои ръчно в България, което за мен е недопустимо. По този начин също ще можем да подпомогнем животновъдите“, категоричен е Порожанов.
 
Според него проблемът следващата година ще бъде във връзка с ръста в цените на фуражите 
 
„Те се покачват постепенно, покрай цената на зърното. Ще видя каква ще бъде тенденцията на цените на млякото и на крайните продукти. Затова още в началото на следващата година ще направим среща с животновъдните организации и преработвателния сектор“, добави министърът.
 
По думите му основните проблеми отново се очаква да бъдат в овцевъдството. 
 
Другата най-голяма тема през тази година беше АЧС
 
„Това, което направихме като превенция е това, което трябваше да се направи. Да, имахме три случая, те няма да са последните, защото тази болест се разпространява много лесно. Така че темата ще бъде актуална и през 2019 г.“.