ГЕРБ и БСП вече обмислят преразглеждане на решението на парламента за мораториум върху продажбата на земеделски земи на чужденци до 2020 година след като във вторник двете партии с изненадващо мнозинство приеха предложението на Атака, информира БНТ. В петък, обаче, стана ясно, че след острата реакция от Брюксел сега търсят изход от ситуацията. От Атака пък заявиха, че решението не може да бъде отменено.

 

Темата предизвика размяна на обвинения по време на парламентарния контрол. Левицата и ГЕРБ все повече отстъпват от решението за мораториума. И двете формации подготвят промени в Закона за земята, които се надяват да получат подкрепа. Възможно е и гласуване на ново решение на парламента, което да отмени взетото във вторник. Според Янаки Стоилов (ПГ на КБ) „първо трябва да се реши реалният въпрос за условията, при които ще се закупува земя.

 

Тогава ще отпадне и необходимостта от приетото решение за мораториума”. От БСП ще обсъдят идеите си с останалите партии. От ГЕРБ също работят по темата и ще предложат да има законови гаранции при сделките със земя, да бъдат ясни купувачите и произходът на парите. Евродепутатът от ДПС Метин Казак коментира, че не може с лека ръка решението на парламента да се обяви за нищожно, защото е взето по правилата и трябва да се произнесе Конституционният съд.

 

Вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова заяви, че въпросът трябва да бъде преценен много добре юридически. Тя посочи, че продажбата на земя на чужденци не може да бъде ограничавана със законови промени, защото това противоречи на договора за присъединяване на България.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!