В рамките на проект Sustaingas (Устойчив газ), който се реализира от 8 организации от България, Германия, Испания, Австрия, Дания и Полша се предвижда организирането на втори уебинар (онлайн семинар), свързан с биологичното производство и предимствата на изграждането на инсталации за био биогаз.

 

Това съобщи за Фермер.БГ Волфганг Бааске, ръководител на проекта. Първият по рода си онлайн семинар беше проведен през есента заради големият интерес на български биопроизводители да получат повече информация за развитието на пазара за биогаз в контекста на биологичното земеделие в Европа. Запис на проведения на 30 октомври 2013 г. уебинар е качен на сайта www.sustaingas.eu, припомня Волфганг Бааске. Проектът Sustaingas се осъществява в рамките на програмата "Интелигентна енергия - Европа" на Европейската комисия.

 

Бааске допълни, че на сайта на проекта фермерите могат да получат много информация, която да им помогне да бъдат по-информирани в търсенето на по-голяма ефетивност за своите стопанства. Поради големия интерес от страна на българските фермери се предвижда през есента да бъде организиран втори уебинар. Екипът на проект „Устойчив газ“ обобщи пред репортер на Фермер.БГ, че се предвижда разписването на предложения към законодателната власт, които да са насочени към улесняването на процеса на изграждане на биогаз инсталации в българските земеделски стопанства.

 

От българския екип заявиха, че ще продължат активно да провеждат срещи с фермери, за да бъдат максимално информирани по темата. Идеята, която предстои да бъде обсъдена, е организирането и провеждането на национален семинар в България, в който да участват представители на всички страни, партньори по проекта „Устойчив газ“.

 

Така в реално време представители на 8 държави ще могат да обменят опит и знания как се развиват процесите, свързани с изграждането на биогаз инсталациите във всяка от страните и как вече придобитият опит може да бъде полезен на българските фермери. Обмисля се такъв семинар да бъде организиран по време на АГРА 2014 в Пловдив.

 

 

© 2014 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!