2013 г. ще е поредната силна година за пазара на селскостопанска техника в Европа, предвижда браншовият съюз на производителите CEMA.


Инвестициите на фермерите ще продължат на набъбват, а след 5% ръст на приходите за 2012 г. доставчиците на земеделска  техника, най-вече в сектора за растителна защита и торене, както и на почвообработващи машини и сеялки предвиждат продажбите им да останат стабилни.


Увеличаващите се добиви на хектар и все по-ефективното оползотворяване на технологиите са едни от основните двигатели, които ще стимулират вложенията в нова агротехника и през 2013 г.


Все по-ключова ще става ролята на прецизното земеделие, което се демонстрира от факта, че повечето нови земеделски машини, като пръскачки, торачки, сеялки и др.  вече серийно са снабдени с електронни модули и GPS навигационни системи.


На проведената в средата на март годишна браншова среща на СЕМА в Грискирхен, Австрия, повечето производители на селскостопанска техника изказаха оптимистични прогнози за продажбите си през 2013 г. С големия си обем поръчки, френския пазар продължава да заема една най-ключовите роли в Европа. Оживено търсене отчитат и други големи държави, като Германия, Полша и Русия.


Компаниите, специализирани в машини за почвообработка, сеялки и пръскачки са сред тези, които изразяват най-отчетлив оптимизъм. Според проведената месечна анкета CEMA Barometer survey, повече от половината от мениджърите оценяват бизнес средата като позитивна, а близо 50% предвиждат увеличение на оборотите си през следващите шест месеца.

 

През 2013 г., производителите и търговците на селскостопанска техника очакват над средния ръст в търсенето на самоходни пръскачки, като най-значителен интерес вероятно ще проявят фермерите от Франция и Русия.


Категорично положителна тенденция се очаква и в пазара на комбинираните сеялки с торовнасяне за минерални торове.

 

Предизвикателство за индустрията в момента е да ограничи натоварването на осите на машините, което става все по-значително. Според производителите, комбинираните съоръжения са особено подходящи за нуждите на селските стопани от Централна и Източна Европа, тъй като гарантират кратко време на обработка на площите дори и в трудни климатични условия.


При твърдите торове, все по-важно става въвеждането на измервателни уреди в разпръсквачките, като те вече са част от поне половината от новите машини, използвани в скандинавските държави и Германия. В Европа като цяло, с уреди за претегляне са снабдени около една трета от тороразпръсквачките.

 

Най-изненадващото развитие на пазара за селскостопанска техника за миналата година бе скокът от 20% при продажбите на плугове, главно поради силното търсене от страна на Франция и Полша. Производителите очакват позитивната вълна да се задържи и през 2013 г., макар и с не чак толкова бурни темпове. Като цяло, тенденцията към все по-дълбоко разораване се посреща чрез по-голям диаметър на дисковете на браните. От друга страна, експерите очакват все по-широкото да се наложат системите за по-рационално използване на земята, както така наречената „strip-till”.


По-слабо търсене на машини и съоръжения се очаква в южноевропейските държави, поради по-слабото състояние на икономиките им.


Оптимистичните очаквания за развитието на европейския пазар на селскостопанска техника се подкрепят и от отделното провеждано два пъти годишно изследване DLG Trend Monitor на Германското аграрно общество DLG (Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft). Въпреки известни вариации между различните държави, като цяло инвестициите, вложени в сектора, ще останат на високо ниво. Повече средства за обновяване на техниката ще отделят фермерите от Германия и Франция, а съкращаване се предвижда във Великобритания. В Полша, обемът на инвестициите ще остане стабилен.


Позитивните прогнози за Германия се обосновават с високите цени на пшеницата и маслените култури и поевтиняването на суровините. Благоприятна остава и кредитната и финансова ситуация в страната. За разлика от Германия, слабите реколти през 2012 г. се отразяват негативно на желанието за инвестиции на селските стопани от Обединеното кралство.



Обем на пазара на селскостопанска техника в Европейския съюз (млрд. евро)

Техника за растителна защита, торене и сеялки

2012 1.57 млрд. EUR
2011 1.44 млрд. EUR
2010 1.18 млрд. EUR
2009 1.31 млрд. EUR

Почвообработваща техника

2012 1.8 млрд. EUR
2011 1.65 млрд. EUR
2010 1.35 млрд. EUR
2009 1.37 млрд. EUR

 

Източник : Agri.EU
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!