Във връзка с информацията за засилен контрол в животновъднитe ферми по границата с Гърция поради опасността от разпространение на шарка по овцете потърсихме за коментар овцевъди от пограничните райони. Бойко Синапов, животновъд от регион Кърджали, сподели за Фермер.БГ, че вече е отправил официално питане от името на бранша към Български ветеринарен съюз, откъдето е получил уверение, че няма място за притеснения. Въведените забрани, обаче, трябва да се спазват – става въпрос за забраната на придвижването на живи животни по пазарите, както и внос и износ към Гърция месо и кожи.

 

„Имаме уверение, че няма опасност болестта да дойде и при нас. Въпреки това ситуацията е притеснителна. Забраните ще останат в сила за определени райони до момента, в който получим уверение от гръцка страна, че ситуацията там е овладяна изцяло“, заяви Бойко Синапов. На въпрос на Фермер.БГ как ще отрази на бранша забраната, Синапов коментира, че пазар към Гърция без друго няма. „Не сме изнасяли животни тази година, цените в Гърция са много ниски, няма потребление и не изнасяме – нито живи животни, нито месо“. Според него по-притеснително би било, ако шарката мине на наша територия, защото това ще се отрази пагубно на бранша.В Кърджалийско, където овцевъдството е силно развито, има около 10 000 овце-майки. Синапов допълни, че той и колегите му в момента пашуват в районите около фермите, но не осъществяват движение на животни.

 

Потърсихме за коментар и Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация (НОА). „Ситуацията е неприятна, още повече, че се случва в райони, в които като асоциация се опитваме да помагаме броят на отглежданите овце да се увеличава. Браншът определено търпи загуби. Забраните за паша означават, че животните трябва да се хранят на ясла със сено, люцерна и фураж“, коментира за Фермер.БГ Бисер Чилингиров. По думите му над 60% от овцевъдите в България не са готови за зимата, тоест не са си осигурили фураж поради липса на пари. Дори и тези, които имат сено, сега ще трябва да хранят с него овцете, което означава, че за зимата пак няма да има с какво да хранят. „Тук е ролята на държавата, на правителството и на МЗХ – да се дадат пари за животновъдството“, категоричен е Чилингиров.

 

Председателят на Националната овцевъдна асоциация (НОА) заяви, че в Гърция има добри специалисти и се надява положението с шарката да бъде своевременно овладяно. Още повече, че в страната се отглеждат около 9 милиона овце и справянето с проблема е важно и за тях. Проблемите остават за българските овцевъди, за които всяка подобна ситуация е поредна крачка към фалити на фермите и до намаляване на поголовието. Според Бисер Чилингиров държавата трябва да помогне допълнително финансово на животновъдите по границата сега. „Изчакваме няколко дни, за да видим какво ще се случи, но имаме намерение да настояваме пред МЗХ за обезщетяване на овцевъдите от пограничните райони с Гърция. Овцевъдството преди години беше конвертируема валута, имаме надежди за Катар и за Франция за износ на животни, но трябва да се помогне на фермерите“, каза още Чилингиров.

 

Според Чилингиров у нас е задължително да има контролирано движение на животни. Той апелира към всички търговци засега да не купуват животни от пограничните райони, за да могат първо веретеринарните власти да си свършат работата по овладяването на заразата.

 

Шарка по овцете е остра, тежко протичаща заразна болест, която се причинява от вирус. В България заболяването е била проблем през 40-е години на миналия век, оттогава у нас шарка не е имало. Най-често се среща в страните, южно от България. При овцете заболяването протича ензоотично, като източник на инфекцията са болните и преболедувалите животни. Вирусът се запазва дълго време върху кожата на животните, вълната и месото. Инкубационният период на болестта е средно 8 дни. Заболяването започва с повишена температура, по-късно се появяват кожни образувания, които се превръщат в струпеи. Смъртността варира от 2 до 50% и над 80% при агнетата. Лечението включва инжектиране на широкоспектърни антибиотици. Профилактика се извършва чрез сроги гранични мерки при внасяне на овце и вълна, избягване на пасищата в близост до границата или до съмнителни стада.


 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!