Овцевъди и козевъди разчертаха план за бъдещето, като очертаха проблемите и перспективите в сектора. Това стана в рамките на годишната среща на Националната асоциация на овцевъдите и козевъдите (НОКА), която се проведе от 15 до 17 декември в Елените, Бургаско.
 
 
Събитието бе подкрепено от експерти от ресорното министерство, учени и представители от животновъдни институти, както и от фермери. По време на събитието бяха разгледани темите за обединението и сдружаването, перспективите пред сектора, пазара, но и проблемите като репродукцията, селекцията в овцевъдството, дискриминационната, според животновъдите, Наредба 3, както ограниченията, свързани с Наредба 26.
 
„Проблемите в овцевъдството не са само наши, но и европейски. Това, което се е случило с овцевъдството в Европа е, че броят намалява с 25 млн. По-страшното обаче е, че от тези 25 млн., от 1980 г. до 2016 г. 9 млн. са в България. Положението у нас е много страшно и според мен трябва да говорим не за нещо друго, а за спасяване на сектора“, каза проф. Иван Станков, изпълнителен директор на НОКА.
 
 
По думите му проблем трябва да се наблегне на вътрешния пазар и на консумацията на продукти от овцевъдството, които са традиционни у нас.
 
„Необходима е хоризонтална интеграция, трябва да затворим цикъла. Имаме желанието в рамките на група от производители да направим мини мандри и така да се спре с този жесток диктат, но и да премахнем посредниците“, допълни Станков.
 
Според проф. Димитър Георгиев най-важният въпрос в сектора е свързан с работната ръка.
 
„Няма как да се работи при липса на работна силна или трябва да внедряваме английския модел за отглеждане на овце с електропастири и кучета“, каза той.
 
Овцевъдите се обединиха в идеята за баланс между всички въдства.
 
„Има дискриминационни елементи в Наредба 3. Съществува вътрешна диференциация в стопанствата, има и много състоятелни нарушения, според мен, които ще доведат до отмяната й“, коментира Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.
 
 
В момента Наредба 3 е във Върховния административен съд. Тя обаче не е единственият препъникамък според овцевъдите. Наредба 26 носи със себе си ограничения, които затрудняват продажбата на фермерски продукти.
 
„След Наредба 3 трябва да инициираме и промяна в Наредба 26 – да излезем от собствената и съседна област и да продаваме продукцията си в цялата страна, така и в Европа“, каза проф. Станков.
 
„Ако Наредба 26 беше съобразена с действащия регламент, не трябва да обхваща овчето и козето мляко. В Европа има свръх производство на краве мляко и е нормално там да има повече рестрикции. Овчето и козе мляко, както и производните продукти обаче са дефицит. Затова е необходима нова наредба, която да не касае преработката на овче и козе мляко и последващата реализация или да отпаднат ограниченията за продажба в същата и една съседна област. Пазарът е там, където има търсене, а търсене не винаги има там, където се произвежда дадения продукт“, добави Караколев.
 
Сдружаването и кооперирането също бе на дневен ред.
 
„Новата Обща селскостопанска политика (ОСП) се гради основно върху сдружаването на фермерите. Скептицизмът е много голям, но въпреки това трябва да покажем, че кооперирането не е лоша дума. В България пазарът е изкривен, а нашите деца ядат боклуци, а производителите ни не могат да продават това, което произвеждат там, където решат“, заключи съпредседателят на НОКА.