Напълно реалистично е и следващата година у нас да не може да се овладее африканската чума по свинете (АЧС). Възможно е също така и стопаните да не могат да закупят здрави прасета за отглеждане. Това каза по БНР директорът на Института по микробиология към БАН проф. д-р Христо Найденски.

Вихрен Димитров: Няма кланица с открит вирус. Как чумата да дойде от кланица?


“Животните, които са преболедували в по-лека форма и са останали живи, са дълги години вирусоносители и това създава предпоставка за разпространение на вируса и през следващите години. Хранителните отпадъци - предимно тези, които са от месо за сурови колбаси говорим, осолени продукти, каквито са шунките, например,  всички те, когато са добити от животни, които са в предклиничен стадий, те са опасни, ако при консумацията след това човек ги изхвърля в общите отпадъци“, обясни експертът.

Проф. Найденски обясни и за разработката по ваксина срещу африканска чума по свинете. Той каза, че в Института в Пърбрайт се работи по създаване на такава ваксина, по европейската програма “Хоризонт 2020" и там участват 21 страни, които имат за задача да разработят такава ваксина. 

Отговорите на БАБХ: Как се контролират кланиците?

„Лично аз се надявам, че би могло един такъв консорциум да постигне по-голям успех. Все още се идентифицират основните структурни компоненти на ваксината“, уточни специалистът.


Според него срокът от шест месеца след изтичане на заразата, коментиран от министър Десислава Танева, след който стопаните ще могат да възстановят стопанствата си, е “доста отдалечен във времето“.


“Този срок от шест месеца тече след последния случай на обявяване на огнище. Засега такава предпоставка няма. Епизоотичният процес напредва. Границите, ареалът, териториалното разпространение, броят на животните напредва, така че тези шест месеца са доста отдалечени във времето“, посочи експертът.

 

Всички новини по темата вижте ТУК