120 млечни крави ликвидира в момента земеделската кооперация в село Житница. Стопанството е принудено да предприеме крайната стъпка заради загубите, които млечното говедовъдство носи на кооперацията. 

Стопанство в Новозагорско: Еталон за високотехнологична кравеферма


„Всяка година през последните 4-5 години отчитаме около 200 000 лв. загуба само от кравефермата. Това е огромна сума, сериозно число”, заяви председателят на ПТК „Житница” Венко Божанов. „Сега сме в процес на ликвидиране – продаваме животните. Искахме на едро да направим това, но се оказа, че много ферми отпадат в момента и затова става бавно, на парче”, допълни ръководителят на стопанството.

Той припомни, че крайната стъпка по ликвидиране на фермите предприемат както арендатори, така и кооперации:

„Ето, през миналата година в село Паскалево са ликвидирани две ферми. Те са на кооперацията и на частен стопанин. Просто не издържаха”, обобщи още Божанов. 


Ръководителят на кооперацията в село Житница уточни, че въпреки загубите до момента, животните са се отглеждали заради изпълнението на проект по ПРСР. Съгласно заложения бизнес план кооперацията е трябвало да поддържа определен брой млечни говеда.

„За съжаление фермата осигурява работа на 10-на семейства, но трябва да я ликвидираме. Проектът и задълженията по него приключиха. Не сме на сметка”, допълни още Венко Божанов. 


Вторият основен проблем в кравефермата е работната ръка.

„Както навсякъде, и при нас има страшно текучество. Постоянно има някой, който решава да напусне, не му харесва. Това обаче са живи същества, искат си хранене, почасово доене, спазване на технология за отглеждане, на елементарни хигиенни изисквания при доене и не става така да ги оставиш без грижи”, възмущава се Божанов.  


Той уточнява, че при механизаторите също има недостиг и проблем с кадрите.

„Идват млади момчета след училище. Когато подават документи, искат работа, готови са на всичко. Когато започнат обаче, тръгват с условията. Трудно ще продължим така занапред”, не крие ръководителят на кооперацията. 


В ПТК „Житница” се обработват почти 20 000 дка земя. Половината от тях се сеят с пшеница. В момента отново се очертава сериозен проблем заради липсата на снежна покривка и изобщо дъждове. За поредна зима няма как да се натрупа почвена влага. През предходната стопанска година в кооперацията отчитат ниски добиви от пшеница – 470 кг/дка заради проблемите със сушата и поникването на растенията.