Откриха двама болни от бруцелоза в село Ракита, Плевенско, съобщи БГНЕС. Областната дирекция на МВР-Плевен и служителите на изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" от Плевен извършват проверки за нерегламентиран превоз на животни в цялата област.

Регионалната здравна инспекция е извършила серологично изследване на 11 човека, предимно от село Ракита, като две от тях са положителни. Двамата са хоспитализирани и им е назначено лечение.

Общопрактикуващите лекари в областта са информирани за проблема и са им предоставени информационни материали. Продължава изследването на лица, които са били в контакт със заразените. Днес са били взети проби на общо 15 жители на село Ракита, явили се доброволно за изследвания.

След един месец, отново ще се изследват всички лица, на които първите проби са отрицателни. РЗИ-Плевен е уведомила РЗИ в съседната Ловешка област за три лица от Ловешко, които са имали контакт със заразените животни. На двама са взети проби, третият се издирва.

Заразените животни са само от едно стопанство и се оказа, че са купени преди няколко месеца от град Рила, където всъщност бе локализирано огнището на болестта. Броят на заразените с бруцелоза хора нарасна до 28. Продължава взимането на проби от тези, които са яли сурово мляко

След установените положителни проби в животните Областна дирекция по безопасност на храните предприе незабавни ограничителни мерки.

Животните бяха затворени, а млякото им се унищожаваше в специално определени за това траншеи. От съображения за безопасност бе затворен и единствения млекоизкупвателен пункт в селото, независимо че не е приемал мляко от заразените кози. Взети са проби от всички животни във фермата, но единствените положителни проби са показали само козите, закупени от Рила.
И в Плевенско откриха бруцелоза. Изследват се и двама от стопаните на заразените животни.

Новите проби от животни в село Ракита са отрицателни, така болестта бруцелоза остава локализирана само в първоначалния обект. Това стана ясно днес, след заседание на Областната епизоотична комисия, проведено в Плевен. То бе свикано във връзка с локализираното огнище на бруцелоза в село Ракита, Община Червен бряг, за което бе съобщено на 12 т.м.

Информацията съобщи д-р Иван Йорданов, директор на Областната дирекция за безопасност на храните и д-р Валентин Цанков, началник-отдел в Регионална здравна инспекция в Плевен.

Служителите на Областната дирекция за безопасност на храните вече са изследвали половината от дребния рогат добитък в село Ракита. Новите проби са отрицателни, така че болестта остава локализирана само в първото стопанство. Продължава изследването, като проби са вземани и във вторник и днес, включително и в съседното село Радомирци.

Оборите, в които е имало заразени животни, са дезинфекцирани и са дадени указания на собствениците им за спазване на необходимата хигиена. Всички открити досега 25 заразени кози са били умъртвени още на 12 т.м., а труповете им са откарани за изгаряне в екарисажа в Шумен.

В същото време в Ямбол представители на няколко институции набелязаха мерки срещу разпространението на болестите бруцелоза и антракс, съобщиха от областната администрация в Ямбол.

Досега в Ямболска област няма констатирани случаи на тези заболявания, които могат да засегнат и хората. Според експерти основната причина за тяхната поява и разпространение е нерегламентираното транспортиране на заболели животни.

Със заповед на областния управител животните ще се превозват след преглед от ветеринарен лекар и при наличието на всички необходими документи и маркировка. Животните без идентификация ще бъдат конфискувани от ветеринарните власти, заклани в определени кланици, а месото ще бъде изследвано. Месо без придружаващи документи за произход и качество ще бъде унищожавано.

Не трябва да се консумират необработени или замърсени меса, месни продукти и мляко, потребителите да съблюдават тяхното качество и произход.

Същевременно Българската агенция по безопасност на храните започва проверки за нерегламентирана продажба на мляко в Благоевград. Поводът затова са зачестилите случаи на бруцелоза. Още две проби дадоха положителен резултат, като един от заразените е от Дупница, което разширява периметъра на разпространение на заболяването
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!