Първият в столицата „Музей на пчелата“ е официално открит. Проектът е изграден от Сдружение „Био Град София“. Това съобщиха от пресцентъра на евродепутата Мария Габриел.
 
 
Уникалното съоръжение се намира на метростанция Г.М. Димитров, в близост до Музейко. Музеят представлява къщичка във формата на първите кошери от глина с покрив с трева и цветя за пчелите. Вътре има стъклен кошер, който дава възможност на посетителите съвсем отблизо да наблюдават живота на пчелите, и богат информационен и снимков материал. 
 
 
Евродепутатът Мария Габриел подчерта огромната роля на пчелите за запазване на баланса в природата и добавената стойност на опрашването, извършвано именно от пчелите. 
 
 
„Радвам се, че столицата задава тенденция за грижа за пчелите в градски условия. Този музей има много важна образователна функция, защото именно информираността, че от пчелите зависи производството на храни, продоволствената сигурност, биологичното разнообразие и екологичната устойчивост, ще привлече още съмишленици към опазването на пчелите. С гарантирането на живота и здравето на пчелите гарантираме собственото си оцеляване“, заяви Мария Габриел. 
 
Музеят на пчелата е част от кампания за опазване на пчелите и повишаване на информираността за тяхното значение за оцеляването на хората. Съоръжението може да се види всеки ден от 16:30 до 19:00 ч.