Започна най-голямото животновъдно изложение в Сливен. Събитието продължава и утре, 29 април и се провежда на територията на Сливенски минерални бани, с. Мечкарево. Форумът беше открит от министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов, зам.-министър Цветан Димитров, генералния секретар на Европейската асоциация по животновъдни науки (EAAP) Андреа Росати, кмета на Сливен Стефан Радев и председателя на Комисията по земеделие и храни Десислава Танева.
 
 
"Искам всички животновъди да знаят, че и след 2020 г., в следващото десетилетие, ще има много добра Обща селскостопанска политика (ОСП), която отново ще бъде добре финансирана. Така че всяко едно начинание на българското земеделие, включително и животновъдство, е добре дошло", коментира министърът на земеделието, храните и горите Румен Проожанов.
 
 
Министър Порожанов открои и факта, че в момента тече обществено обсъждане на Наредба 1 за хигиената на храните, с които да защити млякото и млечните храни от имитиращи продукти.
 
"Второто нещо, което е хубаво да се знае е, че от миналата седмица стартирахме, след много интересен дебат с всички животновъди, съвета по животновъдство, темата, че в българските млечни преработката на продуктите трябва да бъдат от мляко. Надявам се след като мине нормативния срок това изискване да бъде въведено нормативно и ние да можем да върнем името на всички млечни продукти, не само на българския, но и на международния пазар", добави той.
 
 
Десислава Танева увери животновъдите, че българската държава, в лицето на изпълнителната и законодателната власт,  ще направи винаги всичко възможно в обхвата на съюза, в който сме, да вземе най-добрите решения за тях.
 
„Казват, че когато човек избира да се занимава с животновъдство, не избира професия, а начин на живот. Огромен респект за хората, които се грижат за този отрасъл, за производството на тези качествени животни и храни“, открои кметът на Сливен Стефан Радев.
 
Цветан Димитров, открои факта, че тази година голяма част от боксовете, в които се намират животните са преправени, така че да отговарят на всички изисквания за хуманно отношение. 
 
 
Над 100 дка е площта, на която животновъди от всички краища представят над 700 от най-добрите животни на страната.  Най-многобройни са породите, представящи секторите „Овцевъдство“  и „Козевъдство“. Те са около 400 от общо 39 породи. 
 
Асоциацията за развъждане на млечни породи кози представи породите Алпийска, Соанска, Тогенбург и Боер – месодайна порода. Асоциацията за опазване и развъждане на месна дългокосместа коза представи породите Малашевска и Калоферска дългокосместа. 
НАРМОБ представи овце от породата Синтетична популация българска млечна. Участваха още Асоциация Плевенска черноглава, Асоциация за развъждане на автохтонни породи овце в България, Сдружение за отглеждане и развъждане на Маришки овце и много други.
 
 
Говедовъдството е представено с над 120 животни от млечни, месодайни и автохтонни породи говеда. 
Асоциация за развъждане на месодайните породи говеда в България (АРМПГБ) представя месодайния сектор с елитни животни от породите Абърдийн Ангус, Херефорд и Гаскон, отгледани в стопанствата на техните членове и разпределени в няколко категории: млади разплодни бици, крава с теле и бикове над 3 години.
 
Биволовъдството е предтавено от над 20 биволи от породата „Българска Мурра“.
 
По време на изложението бяха отличени и най-добрите животни в различни категории.
При породата Черношарена порода говеда, на първо място е юница, собственост на ЗП Тодор Ванев, Пловдивско, контролирана от АРЧШПБ-Добрич.
 
 
При Кафява порода говедо, специализирана за мляко и месо, е юница, собственост на Земеделски институт-Стара Загора, контролирана от АРКП-Севлиево.
 
При Симентал отличена е юница, собственост на ЕТ „Давид-Джавит Бейтула“-Карапелит, контролирана от НАРМС-Плевен.
От породата Българско родопско говедо са отличени две юници, собственост на „Върбица Милк“ ЕООД, контролирани от АБРГД-Смолян.
 
Шампион на породата Абердийн Ангус е юница, собственост на „Грюнберг Годеч“ ЕООД, с. Борика, контролирана от АРМПГБ-Сливен.
Заедно с разнообразните животни, над 15 ферми представят български продукти.