Единадесет млекопреработвателни предприятия от общо 250 в България правят само имитиращи млечни продукти, съобщи в рамките на дискусия за качествата на сирената на пазара д-р Любомир Кулински, директор на Надзор на пазара в Българската агенция по безопасност на храните пред БНР.
 
От всички 250 предприятия, 180 са декларирали, че произвеждат само продукти от мляко, а 11 - само имитиращи.
 
„БАБХ трябва да следи и да гарантира на потребителя, че той е правилно информиран чрез етикета на продукта. Ако българският потребител иска да си купи за 3,90 лв. имитиращ продукт с 35-45-50% палмово масло, нека да си го купи, но нека да е написано на етикета и да не се казва „сирене“, обясни Кулински.
 
Потребителите не бива да се диференцират по различни белези, информацията е всичко, от което те имат нужда.
„Разкриването и забраната на нелоялната търговска практика е инструмент, който предпазва неограничен брой хора от това да бъдат заблудени, да не говорим – застрашени от някакви по-големи рискове, свързани със здравето и живота“, подчерта Димитър Маргаритов,  председателят на Комисията за защита на потребителите
В дискусията се включиха и производители, които предупредиха, че незрялото сирене не по-малко безопасно. 
 
„Българското сирене е любим хранителен продукт на нашия народ от векове. Не бива да допускаме заради определени интереси той да бъде компрометиран и отхвърлен от част от нашето население, защото има съмнения за неговото качество“, заключи д-р Сергей Иванов, управител на Центъра по биология на храните.