Групи и организации на производители в сектор “Плодове и зеленчуци” може да не получат плащанията си по мярка 22.2 „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия, засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от ПРСР 2014 – 2020 г. Това алармира пред Агри.БГ Живка Гроздева, председател на Асоциация на овощарите в България.

Гласувайте: Виждате ли смисъл във фермерските протести в момента?

“В член 4 на наредбата са записани условията при които кандидатите могат да получат подпомагане. И там в член 4, ал. 3 се казва, че организации на производители отговарят на изискванията когато 51% от техните членове са получили зелени плащания за Кампания 2022 г. 

Само че тези плащания още не са постъпили по нашите сметки. А ние вече започнахме да получаваме писма от Фонд “Земеделие”, че не отговаряме на условията именно заради това”, обясни Живка Гроздева.

Факт е, че по индикативен график между 10 и 20 април се предвижда оторизация на очакваното от всички стопани подпомагане за зелените директни плащания (ЗДП). Организациите, кандидатствали по мярка 22.2 обаче имат едва три дни да докажат, че са получили тези плащания и то за Кампания 2022 г.

Вероятно става въпрос за грешка в условията на наредбата.

“Предполагам, че са имали предвид Кампания 2021 г. Цял ден звъня в Министерство на земеделието и съответно в Държавен фонд “Земеделие”, а оттам само си прехвърлят топката. 

Имаме срок от 3 дни, поставен от ДФЗ, за да изчистим тези “несъответствия”. Може би трябва да отидем сами в ДФЗ и да натиснем копчето за превод на зелените плащания? Другият вариант е просто трябва да се откажем да получим това подпомагане”, заключи Живка Гроздева.

Агри.БГ изпрати своите въпроси към Министерство на земеделието.

Продължаваме да следим темата.