Органично-минералните торове ще изместят синтетичните, убедени са от компанията ЕкоДарпол Болканс – представител на полския гигант ЕкоДарпол.
 
Това ще се случи, тъй като органиката е изключително важна за устойчивото развитие на културите и възстановяването на почвите и все повече стопани осъзнават това. В конвенционалното производство, където почвите се изтощават от прекомерните обработки и употребата на химични препарати, влагането на многокомпонентни органични почвени подобрители води до съживяване на почвената микрофлора и устойчиви добиви.
 
Това на практика е единственият начин за подобряване на почвените състав и структура, подсигуряване на стабилни качествени и количествени показатели при добивите и сравнителна независимост от засушавания и други климатични аномалии.
 
„Не органичното, а конвенционалното производство е това, което има най-голяма нужда да влага органика, да съживява и обогатява почвите с естествени съставки, микроорганизми и бактерии, които наистина работят за по-високи и устойчиви добиви в годините“, заяви Борислав Рангелов -  управител на ЕкоДарпол Болканс по време на презентацията си в рамките на програмата на Осмия национален аграрен семинар, който се проведе в Пловдив на 29 и 30 ноември. 
 
Той поясни, че влагането на органика поддържа водния баланс и съотношението на микро и макро елементи в почвата. Ако тя липсва, на практика няма значение колко калий, фосфор, калций и магнезий влагат производителите, защото липсата на органика „блокира“ тези елементи и те не могат да бъдат усвоени от растенията. Ето защо, богатата гама от продукти на ЕкоДарпол се стреми най-вече да повиши хумусното съдържание в почвата.
 

Индивидуални решения при гранулираните торове

ЕкоДарпол е познато име на българския пазар, но от тази година фирмата предлага нещо ново в своето портфолио – индивидуални решения за отделните земеделски стопанства. При гранулираните торове се предлагат разработки на база на направен почвен анализ и съобразени с нуждите на предстоящата за засяване култура, така че да се компенсират различни дефицити и недостатъци в почвения състав. Плонар Актив е серия органични минерални гранулирани торове с напълно естествен (натурален) произход.
 
Tе са съставени от висок процент органична материя под формата на 3 комплекса и минерални добавки в различно съотношение в зависимост от нуждите на почвите и растенията. Органичните комплекси не позволяват отмиването на вложените хранителни елементи, а натуралните  минералните добавки ги правят 10 пъти по-ефективни от конвенционалните химичносинтезирани торове.
 
 
Освен индивидуалните решения, брандът органично минерални гранулирани торове Плонар Актив предлага и пет готови формулации на торове, разработени на база на редица проведени анализи и съобразени изцяло с нуждите на различните видове почвени зони именно тук в България. Това са Plonar Active 100% Organic – най-силният биологичен тор; Plonar Active Plus P; Plonar Active Plus K; Plonar Active Plus PK; HumiCalcMag).
 

Лидер и при листното подхранване

Освен при гранулираните, ЕкоДарпол Болканс има амбицията да бъде сред лидерите и в предлагането на течни листни торове в страната. Със своята иновативна формулация продуктите Хумус Актив и Плонохрон Актив Плюс, познати добре сред производителите на плодове и зеленчуци, в следващите години ще се наложат и при зърнопроизводителите, които все повече осъзнават необходимостта от качествено листно подхранване на своите култури по време на вегетация.
 
 
Хумус Актив е познат продукт, вече наложен на пазара, използван като мощен биостимулатор и листен тор при зърнено-житните. Той е многокомпонентен органичен продукт с високо съдържание на натурални хуминови, амино и фулвокиселини, микроорганизми, бактерии, микоризни гъби, макро и микроелементи. Хумус Актив създава оптимални условия за развитие и изхранване на растенията, като има  едновременно действие и върху почвата. Спомага за преодоляването на стреса и е особено ефективен след всякакви аномалии като засушаване, градушки и др.
 
Разликата в развитието на кореновата система между третирани с Хумус Актив и нетретирани растения е очевидна.
 
Плонохрон Актив Плюс от друга страна е иновативна линия течни торове за листно подхранване на културите. Продуктите са съставени от 50% органична материя  в съчетание с високо съдържание на макро и микроелементи в бързо усвоима форма, което дава възможност за постигане на отлични резултати в кратки срокове. Разнообразната гама на продукта съдържа различни по вид органични комплекси и хранителни елементи, които съобразно нуждите на растенията осигуряват надеждна защита и подхранване.
 
Гамата включва следните продукти:
      - Plonochron Active Plus Complete (Комплексен)
      - Plonochron Plus Phosphorus (Фосфор)
      - Plonochron Plus Potassium ( Калий )
      - Plonochron Plus Anti Stres/Frost (Против стрес и измръзване)
      - Plonochron Plus Ca + Mg (Калций и магнезий)
      - Humico Active N (Хуминови киселини + азот)
 

Humus Active Grains

Все още без алтернатива на пазара остава и продуктът за ефективно разграждане на растителни остатъци след жътва и подобряване на почвеното плодородие – Хумус Актив Грейнс. Неговото прилагане води до подобрена структура на почвата, водно-въздушен режим и микробиална активност; постоянно регенериране на органичен азот, благодарение на азотофиксиращите бактерии в продукта; повишено хумусно съдържание при регулярно използване; повишена ефективност от използваните минерални торове с минимум 30%; повишено качество на зърното и повишени добиви.
 
Изцяло разработен за зърнено-житни, бобови и технически култури, Хумус Актив Грейнс гарантира добри резултати и грижа за посевите при подготовката за тяхното презимуване.
 

Производствените мощности в Полша работят за България

Заводът на ЕкоДарпол в Полша активно работи за българския пазар и непрестанно разширява производствените си мощности и продуктовата си гама. „Не се съмнявам, че съвсем скоро на покрива на една от основните производствени сгради на новия торов завод на компанията, който е един от най-големите и модерни в Европа, ще стои българското знаме“, заяви Борислав Рангелов и допълни: „Защото родните производители не просто използват нашите продукти, те ги създават“.