Удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци не е реализстично, каза  премиерът Пламен Орешарски по време на среща с представители на граждански и неправителствени организации.

Орешарски подчерта, че България е подписала в края на 2004 година ратификация за налагане на мораториум върху продажбата на земя на чужденци , подкрепена от 28 страни. „Аз съм на 99.99% убеден в това, че процедурата за удължаване на този мораториум е много трудна и невъзможна. Всяка промяна на този договор изисква нова ратификация и на останалите страни. Дори и само една страна да не е съгласна за удължаване на този срок не може да се реализира договора за продължаване”, посочи министър-председателят.

Според Орешарски „удължаването на мораториума за продажба на земя на чужденци е теоретично възможно, но на практика не е реалистично“.

На въпрос за опасността от това страната ни да загуби свои територии от чужденци премиерът отбеляза, че нашето законодателство и сега позволява чуждестранни компании да изкупуват родна земя, но към момента не сме загубвали територии. Ограничението, което вероятно ще отпадне от догодина, важи единствено за физически лица.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!