В България има нов случай на Нюкясълска болест (псевдочума) по птиците – инфекция, която не беше откривана в страната повече от година. 
 
 
Доклад на Европейската комисия за епизоотичната обстановка в Европа от началото на годината до 10 февруари отбелязва, че в този период България е докладвала ново първично огнище на Нюкясълска болест по птиците.
 
Заразата е установена в лично стопанство в село Панчево, община Кърджали, на 23 януари, стана ясно от заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев. По негово разпореждане е извършена евтаназия на всички заразени и контактни птици.
 
Заповедта предвижда също да се извърши ваксинация срещу Нюкясълската болест на птиците, отглеждани в селата Панчево, Повет, Сипей, Пропаст, Седловина, Гъсково, Бялка, Звезден, Зимзелен, Скърбино, Солище, Иванци и в Промишлената зона на Кърджали.
 
В определената 10-километрова наблюдавана зона попадат десетки села и град Кърджали. На тази територия е забранена търговията и придвижването на птици и на продукти от тях, произведени в лични стопанства. Не се допуска и провеждането на изложби и панаири с пернати.
 
Изисква се стопаните да затворят домашните птици в дворовете, а местните ветеринарни власти да организират преброявания, регистрация и клинични прегледи на податливите към инфекцията видове.
 
Предишният случай на псевдочума по птиците е бил регистриран на 5 декември 2017 г. в старозагорското село Бенковски.