Общо 70 са извършените проверки за качеството на пресни плодове и зеленчуци за месец юни от БАБХ. Това каза инж. Антоанета Копривщенова, експерт в ОДБХ-Пазарджик за Фокус.

„В отдел „Растителна защита” на ОДБХ през месеца са издадени 221 фитосанитарни сертификата за износ и е извършен контрол на терен в митница са извършени за тези износи – 29 броя. Документалните проверки на земеделски производители са 14. Проверени 11 терена, 2 склада за препарати за растителна защита, 16 селскостопански аптеки и 2 декоративни разсадника. Взети са 82 проби“, уточни инж. Копривщенова.

Експертът добави, че в резултат на проверките е съставен акт за неразрешена употреба на разрешен препарат за растителна защита вследствие на взета проба от маруля за пестициди.

„Два акта има и за неизпълнение на предписания. Издадени са 3 предписания за унищожаване на дървета с различни заболявания. „Извършена проверка на пазара в град Ракитово за продажба на препарати за растителна защита е показала, че там няма такава продажба“, заключи Копривщенова.