Днес и утре се очакват краткотрайни валежи в Северна България, където сушата продължаваща над 2 месеца поставя под риск предстоящата сеитба на рапица, както и почвообработката след жътвата на слънчоглед.

 

Валежи ще има отново от 26 до 29 август, когато и температурите ще се понижат. Това прогнозира синоптикът Петър Янков в сутрешния блок на "Нова телевизия". Топлото време ще се върне от 1 септември. Месецът ще е слънчев и много подходящ за море, обеща синоптикът с уговорката, че около 60% е прогнозируемостта. Октомври ще е с нормално количество на валежите, ще имаме и сиромашко лято, каза Петър Янков. Времето ще е стабилно и сухо от края на октомври и през ноември.

 

"Последните прогнози за зимата на Балканите са за един нормален декември с нормални валежи, по-студен януари и топъл февруари", каза експертът. Той коментира и скорошна прогноза на учен от НАСА, че предстои най-тежката зима в цялата история на Европа. "Нашият колега насочва своето внимание главно върху развитието на времето в Западна Европа. И ако се сбъдне тази прогноза за много валежи и студена зима в западната част от нашия континент, то на изток и специално на Балканите се очаква по-нормално време", каза Янков. Той обясни, че за дългосрочното прогнозиране се използва много статистика и търсене на аналози. "В случая влиянието на течението Ел Ниньо е един такъв аналог. То влияе върху развитието на времето в една достатъчно голяма област от Източна Азия, Австралия, Северна и Южна Америка. Така че все пак е възможно да има и някакво минимално влияние върху времето в Европа", заяви Янков.