През последната седмица нова вълна от пожари обхвана цялата страни. След разрушителният пожар в Ардино, който възникна на 29 юли и обхвана над 1800 дка площ и вчера пожарникари се бореха с окончателното му изгасяване. Същевременно възникнаха няколко други пожара във Варненска, Хасковска, Софийска и Благоевградска област. По първоначални данни на полицията, няма данни за пострадали хора, съобщи Фокус.
[news]
 
Пожарът възникнал в землището между селата Генерал Катранджово и Рогачево е в лесонепригодни площи и смесена гора. Към 15:00 часа бяха опожарени около 1500 дка. В гасенето участваха осем екипа с противопожарни автомобили от РДПБЗН Добрич и Варна, както и горски служители. Пожарът се развиваше в пресечена местност, което затрудняваше гасенето с техника. 
 
Сухи треви и стърнища горяха в района на селата Бучино и Българчево. Сигналът за пламналият огън е подаден около 16.20 часа и към момента вече е почти изцяло овладян. На място има два екипа на пожарната. Няма опасност за населението, което живее в близките села, както и за техните домове. Към 19.00 часа пожарът бе локализиран, но имаше още огнища във вътрешността на територията, които продължаваха да тлеят.
 
60 дка горска площ на територията на ДГС-Костенец също бе засегната от пожар. Той бе потушен, а същевременно стана ясно, че още два пожара са възникнали на територията на ДГС-Пирдоп и ДГС-Доспат в землището на село Барутин, които също са потушени.
 
Към 11.35 часа в РДПБЗН- Хасково е съобщено за пожар на сухи треви между селата Бориславци и Малки воден общ. Маджарово. Към 15.30 часа огънят е обхванал площ около 2000 дка сухи треви, пасища, лесонепригодни площи, стърнища и широколистна гора. Първоначално на произшествието работеха 30 пожарникари със седем автомобила и служители от горското. Около 16.30 часа бе обявено бедствено положение в община Маджарово заради разрастващия се пожар между селата Бориславци и Малки воден. Пожарът се разрастваше с много голяма скорост и приближаваше селата Бориславци и Малки воден. Към момента няма опасност за населението. Обхванати са над 2000 дка различна растителност, в това число и широколистна гора. Наложително е в гасеното да се включи и хеликоптер, който вече е извикан. Пожарът край Маджарово обхвана площ от 5 000 декара, от които 1000 -1500 дка гора. 
 
По пожара работят екипи на пожарната, полицията, горско стопанство, доброволци под ръководството на областния щаб, а днес сутринта се включиха и екипи на Българската армия - около 100 човека с летателна техника. 
 
Действията по пълното погасяване ще продължат поне още 2-3 дни, поради изключително тежкия терен и голямата площ, която е обхваната. Повечето от работата се върши на ръка, пеша с раници и лопати.