На Консултативния съвет по тютюна, който се проведе в Министерство на земеделието и храните (МЗХ) се обсъдиха средствата за разпределение по национална преходната помощ, а също така и нуждата от удължаване на срока за регистрация на тютюнопроизводители.
 
На съвета се обсъди предложение за разпределение на общия пакет, който е в размер на близо 94 млн. лв. за премиране на тютюна по национална преходна помощ. На предстоящо заседание на Управителен съвет на ДФ „Земеделие“ следва да се вземе решение първото плащане от посочената сума да бъде изплатена към производителите през последната работна седмица на месец май и началото на юни.
 
В рамките на Консултативния съвет се разгледа и срока за регистрация на тютюнопроизводителите. Всички присъстващи представители на брашна постигнаха единодушие срокът, който към момента изтича на 3 юни, да бъде удължен до 1 юли. 
 
Друга тема, която се разгледа беше свързана с предстоящата Конференция в Индия на страните членки на Рамковата конвенция за контрол на тютюна. Беше подчертана силната необходимост от това страната ни да изготви съвместно с всички заинтересовани институции единна позиция по предстоящите за разглеждане документи на Конвенцията. Очаква се на нея да бъдат засегнати въпроси по чл. 9 и чл. 10 за състава на емисиите в тютюневите изделия, така също и да бъдат разгледани текстове от Конвенцията по отношение на прилагането на чл. 17 и чл. 18 за икономически устойчивите алтернативи при производството на тютюн. Тези два въпроса са от изключителна важност за развитието на сектора в Европа и в частност в България.