Обнародвана е Наредба № 23 регламентираща дейността и организацията на работа на комисиите по тютюна, професионалните изисквания за експертите по окачествяване на тютюна и реда за разглеждане на споровете по окачествяването на тютюна и реда за упражняването на контрол при окачествяването и изкупуването на тютюна (ДВ, брой: 1, от 3 януари 2017 г.).
 
 
Комисията по тютюна се състои от най-малко трима души и  е постоянно действащ орган към областните дирекции „Земеделие“, като се назначава със заповед на директора на съответната областна дирекция. 
 
Комисиите по тютюна разглеждат заявления по образец за издаване на разрешения за изкупуване на суров тютюн и заявления за настъпване на промяна в обстоятелствата, свързани с издаденото разрешение за изкупуване на суров тютюн; разглеждат програми за прогнозните количества тютюн по сортови групи, които ще бъдат изкупени през следващата производствена година; изготвят обобщени справки; разглеждат молби, жалби и сигнали, а също така и упражняват контрол за спазването на Закона за тютюна и тютюневите изделия и свързаните с тях изделия.
 
 
Министърът на земеделието и храните или оправомощено от него длъжностно лице одобрява със заповед списък с експерти по окачествяване на суров тютюн, като този списък се публикува на интернет страницата на Министерство на земеделието и храните (МЗХ).
 
 
При спор по окачествяването на тютюна между производителя и купувача всеки от тях може да подаде писмено искане до председателя на комисията по тютюна в съответната областна дирекция „Земеделие“ за извършване на окачествяване от експерт от списъка.
 
Експерт по окачествяване на тютюна може да бъде лице, което:
1. притежава образователно-квалификационна степен „бакалавър“ или „магистър“ по специалност „Технология на тютюна и тютюневите изделия“ или „бакалавър“ или „магистър“ по специалност „Агрономство“;
2. има не по-малко от 5 години професионален стаж в областта на производството и/или промишлената обработка на тютюна;
3. не е осъждано за престъпление от общ характер.
 
 
Подборът на експертите по окачествяване на тютюна се извършва от комисия, определена със заповед на министъра на земеделието и храните.