Всичко трябва да се обмисли наново и да се направи нов алгоритъм по схемата за обвързана подкрепа, защото ситуацията е абсурдна. Това каза Стоян Чуканов, председател на Управителния съвет (УС) на Асоциацията за развъждане на месодайни породи говеда в България (АРМПГБ) за Фермер.БГ.
 
 
УС на асоциацията се срещна с ръководството на аграрното ведомство, във връзка с условията по изчислението на ставките за обвързана подкрепа за месодайните говеда под селекция.
 
„След срещата стана ясно, че трябва да се хванем ръка за ръка и да оправим всички проблеми. Още първата седмица след 1 януари 2018 г. ще се захванем с това. В момента се получи малко комична ситуация, защото в нотификацията към ЕС пише, че месодайното говедовъдство ще бъде приоритет. Стана ясно още, че собствениците на автохтонните породи са заявявали някои от животните си като месодайни, защото не са могли да изпълнят изискванията за млечното. Оттам идва и цялото объркване. Трябва да се разработи вариант и тези животни да излязат с отделен бюджет“, обясни Чуканов.
 
По думите му говедовъдите искат да се въведе определение кои животни са месодайни и кои не.
 
„Искаме да се направи определение кои животни са месодайни и кои не, защото изведнъж 134 хил. животни станаха месодайни миналата година. На всички ни е ясно, че това са хората, които не успяха да изпълнят изискванията за млечното направление“, заключи той.