Още през 2000 г. създадохме асоциация на млекопроизводителите, която съществува и до днес. Преди няколко години направихме отново опит за сдружаване, като сегашния вид организация на производители, но тогава все още не бяха изчистени правилата по съществуването им и се наложи да я ликвидираме. Сега отново се обединихме, за да защитаваме интересите на млекопроизводителите в района на община Средец. Това каза Йорданка Василева от „Средец Милк“ ООД за Фермер.БГ.
 
 
„Ние сме общо 7 души и имаме намерение да кандидатстваме по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производителите“. Голям проблем се оказва реализирането на бракувани крави и на угоени телета. Мислим в тази посока и искаме организацията да бъде насочена и към сектор месо. Обмисляме варианта за създаване на мини кланица за нашите животновъди или нещо подобно“, коментира Василева.
 
По думите й за създаването на обединението изключително е помогнала организацията "Фермерско мляко".
 
„Със съдействието на Рангел Матански, който ни мотивира наново да направим обединение, учредихме организацията. Тя ще защитава интересите на млекопроизводителите в района“, допълни тя.
 
През 2000 г. асоциацията е създадена по френски проект.
 
"Двама студенти от Франция бяха в Средец за сдружаване на фермерите. С тяхна помощ и с помощта на тогавашния кмет ни отпуснаха 20 вани за охлаждане на млякото, с което бяхме и едни от първите в страната млекосъбирателни пунктове от първа група", заключи животновъдът.