С 2.5 на сто се е увеличил индексът на цените на средствата за производство в селското стопанство през второто тримесечие на тази година спрямо същия период на предходната година, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ), цитирани от БТА.

Най-чувствително е нарастването на цените на смесените торове - с 20.6 процента спрямо второто тримесечие на 2008 г., на минерални торове - с 19.1 на сто, и на електроенергията и горивата - с 14.3%. През второто тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година фуражите поевтиняват с 16,2%.

Земеделски производители коментираха пред Фермер.БГ, че реално през тази година са усетили повишаването на цените на торовете, семената и горивата. В съчетание със забавеното изплащане на субсидиите за единица площ, забавеното финансиране на проектите им, както и непосилните лихви на банките, а сега и със спекулативно ниските изкупни цени на продукцията, се оказва, че повечето фермери не могат да покрият вложените средства. За печалба много от тях не могат и да помислят.

Наскоро селскостопански производители поставиха въпроса Държавен фонд "Земеделие" в най-кратки срокове да разработи новите кредитни линии за семена и торове, както и да не се търсят фирми посредници, а директно да се изкупува зърно за държавния резерв. С тази задача вече може да се заеме новото ръководство на Фонда, начело с новоизбрания изпълнителен директор Калина Илиева.

© 2009 Всички права запазени. Позоваването на източник Фермер.БГ е задължително!