Кандидатът за еврокомисар по земеделието Януш Войчеховски не издържа изпита пред Комисията по земеделие и Комисията по околна среда в Европейския парламент. Той ще трябва да отговаря писмено на допълнителни въпроси. Всичко това стана ясно след продължилото три часа изслушване на номинирания от Полша кандидат.

Януш Войчеховски: ЕС е изгубил близо 4 млн. земеделски стопанства за 10 години


Войчеховски е бивш евродепутат и настоящ член на Европейската сметна палата. След дългото препитване, представителите на политическите групи в комисиите бяха категорични, че не са доволни от представянето на полския кандидат. Заради това той ще трябва да изясни писмено част от позициите си. Освен това той ще се яви на повторно препитване на 14 октомври.

Както Агри.БГ вече писа, Войчеховски не беше подготвен по темата за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г. Такова мнение изразиха в последствие и представителите на комисиите в ЕП, като коментираха, че представянето на кандидата е “твърде лошо и твърде общо”.

Депутатите поставиха ясни въпроси относно реформата след 2020 г., как ще се гарантира, че политиката ще остане обща и по какъв начин ОСП може да бъде по-екологично насочена. На всички въпроси Войчеховски отговори единствено с твърдението, че е “отворен за дискусии” относно подобряване на законодателните предложения за най-старата политика на Европа.

Членовете на ЕП също така поставиха под въпрос кандидатурата на Войчеховски след неконкретните му отговори относно въпросите: По какъв начин ще се гарантира по-добрата защита на земеделските стопани и на производителите в рамките на разговорите за свободна търговия и текущите преговори между ЕС и Меркосур? Какви мерки трябва да се предприемат при търговията със страни, които не са членки на ЕС? И каква би била позицията на кандидата относно политиката за по-справедлива верига на доставки и по-справедливо разпределение на директните плащания между държавите членки на ЕС?


Войчеховски е първият от 26-мата кандидати за еврокомисари на бъдещия председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, който е върнат на поправка.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.