От 2005 до 2015 г. сме загубили близо 4 млн. земеделски стопанства в Европа. Броят им е бил близо 15 млн., като за 10 години пада на около 10 млн. С тези встъпителни изречения започна речта си Януш Войчеховски, който може да наследи поста на ирландеца Фил Хоган. Изслушването продължава до 18:30 ч., българско време.

Ще премине ли изпита си за агрокомисар Януш Войчеховски?


“Днес не е много лесно човек да е земеделски стопанин. Във Франция дори има проблем със самоубийствата между фермерите. Може би съм прекалено черноглед в началото на моето изказване, но знаете ли какво различава песимиста от оптимиста? Песимистът е по-добре информиран. Много е важно да имаме правилна представа за селското стопанство в Европа и една от моите задачи, ако кандидатурата ми бъде одобрена, ще бъде точно тази - да представя реална и дългосрочна визия за бъдещето на селското стопанство”, каза полякът.


Той добави, че фермерите непрекъснато питат какво ще им донесе бъдещето. А Войчеховски е категоричен, че този отговор трябва ясно и категорично да отстоява факта, че ще има бъдеще за европейското земеделие.

 


Успешният и печеливш сектор изисква дългосрочна визия за селското стопанство. Това е и една от първите задачи, която ще реализира Войчеховски.

“Едно от първите неща, с които ще се заема, ако бъда одобрен, е да изготвя специален доклад за сегашното положение на земеделието в Европа - какъв е броят на стопанствата, колко са земеделските производители, как стои въпроса с младото поколение и приемствеността. Много е важно да добием реална представа за сегашното положение. Това ще ни даде добра основа за бъдещото развитие на европейското земеделие”, добави полякът.

Януш Войчеховски се чувства пряко ангажиран в сектора.

“Пред нас се открива възможност да осигурим по-добро бъдеще за европейските фермери и трябва да се възползваме от това”, категоричен е евентуалният наследник на Фил Хоган. 

Той коментира и визията за Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., като не беше особено изчерпателен.

“Отворен съм за дискусии, за да подобрим първоначалното предложение на Комисията. Все пак предложената реформа за ОСП от ЕК не е Библията, за да не може да се разработва и коригира. Мога да кажа, че трябва да бъдем по-екологосъобразни, отколкото това, което е предложено в момента в предложението на ЕК”.

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg.