Нова проверка на наличните животни под селекционен контрол е разпоредил министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов. Тя отново ще се извърши от Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството (ИАСРЖ), научи Фермер.БГ.
 
 
Причината – бройките на селекционните животни отново са скочили. Подобна проверка се проведе миналата година, през месец октомври. След нея отпаднаха над 58 000 овце и кози, както и над 4 000 крави, като асоциациите доброволно премахнаха тези бройки животни. 
 
Целта на тази проверка беше по-справедливо разпределение на субсидиите за животните под селекция. Това все повече изглежда като мираж, на фона на последните данни, които сочат, че нови 80 000 овце и кози са вкарани в асоциациите. 
 
„Имаме вътрешни разногласия. Хората, които би следвало да защитават фермерите, не го правят. Стигна се до там, че вече не фермерът, а асоциацията е важна“, коментират браншовици.
 
Те се опасяват, че ако нещата продължават така, ставката ще падне до 56-57 лв. на глава животно под селекция за овце и кози. 
 
„Появиха се много нови животни, никой не дава обяснение откъде са. Ставката се срива. А фермерите плащат данък на субсидията, после данък на продукцията, с която са доказали субсидията и накрая плащат и на асоциацията“, обясняват фермери.
 
[news]
В същото време председателят на Асоциацията за развъждане и отглеждане на млечни овце зооинж. Димитър Добрев коментира: 
 
„Моите фермери са доволни и на 20 лв., те са научени да произвеждат и затова субсидията трябва да е за продукция“, категоричен бе Добрев,  по време на заседание на Националния съвет по генетични ресурси в животновъдството, секции „Овцевъдство”и „Козевъдство“.
 
Зооинж. Деян Живков - председател на „Асоциация за развъждане на млечни породи кози“, настоя за стопиране на масовото приемане на животни в асоциациите.
 
„Нека се спре безразборното приемане на нетипични животни, от 109 лв. През 2015 г., паднахме на 53 лв. - ставката падна 2,5 пъти. Нашата развъдна асоциация през 2013 г. намали броя на животните. Искаме една много сериозна проверка от ИАСРЖ по породна принадлежност и наличие на мъжки разплодници в стадата с произход до втори пояс. Ставката на животните под селекционен контрол и НДЖ се изравнява и догодина няма да имаме членове“, каза Живков.
 
Това, което е ясно към момента е, че е налице увеличаване на животните под селекционен контрол, което рефлектира върху ставката на субсидията. След справка на ИАСРЖ прави впечатление, че увеличението на животните под селекционен контрол не е само при овцете, но и при говедата. В тази връзка ИАСРЖ взе две решения – броят на животните, контролирани от развъдните организации да не се увеличава повече от 20% спрямо предходната година и да се приеме ограничение на възрастта на животните под селекционен контрол до 84 месеца.  
 
На националния съвет стана ясно още, че шест развъдни организации са с над 20% увеличение. Това са Асоциация за развъждане на Българска млечна порода овце,  Асоциация за развъждане на млечни породи овце,  Асоциация за развъждане и отглеждане на млечни овце,  Развъдна асоциация за автохтонни породи овце от Западна България, Лакон и френската асоциация Мутон шароле. 
 
При тях ще се влиза на тотална проверка. 
 
От ИАСРЖ припомниха още, че всяка автохтонна порода, която е над 10 000 е надвишила границата и подлежи на проверка. А за Каракачанската порода ще се сформират комисии за проверка.