За нов случай на Африканска чума по свинете съобщиха на редовно заседание на областната епиозоотична комисия в Добрич. Касае се за отстреляни две диви прасета от ловната дружинка в село Дончево, съобщи подробностите директорът на Държавно горско стопанство – Добрич инж. Цанко Николов. Пробите от едното са положителни за наличието на заболяването АЧС.

Африканската чума с нови случаи у нас

„Веднага районът е маркиран, създадена е организация и се извършват претърсвания“, уточни още инж. Николов.

Със заповед на изп. директор на БАБХ  в района на село Дончево е обявена инфектирана зона от 200 кв.км, уточни още д-р Анелия Андонова, директор на ОДБХ.

Участъкът е разпределен от своя страна на три подзони – А, Б и В, като в подзона А е забранен ловът. Там само служители на горските и ловни стопанства и сдружения могат да извършват претърсвания два пъти седмично през първия месец, припомни още директорът на ОДБХ Добрич. Тези проверки се извършват без кучета, а в другите две подзони – Б и В, са повишени мерките за биосигурност. 


„Отмяна на мерките в инфектираната зона може да стане 6 месеца след регистрирания последен случай. Целта на повишената биосигурност е запазването на индустриалните ферми“, уточни още д-р Андонова.

Горските служители и ловджиите обединяват усилията си за претърстване на района и гарантиране на мерките за биосигурност, подчерта Илия Михайлов, председател на Ловно-рибарското сдружение – Добрич. 

 

Следете темата и ТУК