Споразумението на Европейския съюз с Япония е национален успех, защото дава видимост на родните продукти на голям пазар, на който те имат утвърдено име, каза евродепутатът Момчил Неков, цитиран от пресслужбата на Европейския парламент.
 
С влизането си в сила на 1 февруари 2019 г., споразумението дава признание и защита за българските вина със Защитено географско указание: Дунавска равнина и Горнотракийска низина, добави той.
 
По неговите думи в списъка с храни за свободна търговия между ЕС и Япония може да бъде добавено и българското кисело мляко, когато производителите успешно го защитят на национално и европейско ниво.
 
Икономическото споразумение за партньорство между ЕС и Япония бе подписано на 17 юли 2018 г. Почти 5 месеца по-късно то получи подкрепата на Европейския парламент, което го направи най-голямото двустранно споразумение някога сключвано от ЕС.
 
Следващата стъпка е Съветът на ЕС да даде своето финално одобрение на 21 декември, което ще позволи влизането му в сила на 1 февруари 2019 г.
 
Споразумението за свободна търговия между ЕС и Япония ще доведе до премахване на почти всички мита, което ще има стойност от над 1 млрд. евро годишно за предприятията на ЕС. 
 
Очаква се то да помогне най-вече на малките и средни предприятия, които представляват 78% от износителите за Япония. За целта 205 стоки с европейски географски индикатори ще бъдат защитени. Вина, сирене, говеждо, свинско месо, макаронени изделия, шоколад и бисквити ще бъдат внасяни безмитно веднага или след преходен период.