Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) настоява за възможно най-бързо обезщетяване на собствениците на умъртвени животни, заради чумата по дребните преживни животни. Това каза пред Фермер.БГ Симеон Караколев, съпредседател на НОКА.
 
 
„Ще направим всичко възможно, за да може всички хора да си получат компенсациите в рамките на един месец - тези с умъртвени животни и тези, които претърпяват загуби сега, а и ще продължават да ги търпят. Сега е моментът когато животновъдите трябва да се запасяват за зимата, цените са добри и тези загуби наистина им играят лоша шега“, обясни Караколев.
 
Той каза, че освен преките загуби, свързани с умъртвяването по хуманен начин на животните, съществуват и косвени загуби за другите животновъди.
 
„От 20 юни колегите област Ямбол и от 28 юни колегите от общините Царево, Малко Търново, Приморско, Созопол и Средец от област Бургас генерират ежедневни загуби, свързани с невъзможността да продават добитото от животните си сурово овче и козе мляко. Те генерират и загуби, свързани с невъзможността да продават стоковите си агнета на кланици, поради изискването за специална термична обработка на месото. Освен това има и забрана за извеждането на животните на паша. Всичко това ги поставя в ситуация на невъзможност да изпълняват поетите ангажименти по директни плащания пред Държавен фонд „Земеделие“, свързани със задържане на животните и доказване на произведената и реализирана продукция“, коментира още Караколев.
 
По думите му НОКА е изпратила становища към БАБХ за ценовите диапазони на селекционни животни, за да могат от агенцията да ги имат предвид. 
 
„Търсим най-вече бързата реакция от страна на МЗХГ за компенсиране на косвените загуби за животновъдите. Тепърва ставките ще се разглеждат на комисия, но вярвам, че в рамките на седмица ще има яснота“, добави той.
 
НОКА изпрати становище до ресорното ведомство заради настъпилите форсмажорни обстоятелства. Асоциацията настоява още за:
 
- Кредитни линии от ДФЗ, в помощ на стопаните за възстановяване на поголовието на принудително умъртвените животни;
- Финансови компенсации за добитото и нереализирано мляко, от датата на съответната ограничителна заповед, за всеки район;
- Финансови компенсации за нереализираните продажби на стокови агнета;
- Спешно финансово подпомагане за изхранване и отглеждане на животните в оборите, на основание дадените от БАБХ указания за неизвеждане на животните на паша паша;
- Форсмажор пред ДФЗ за поети ангажименти по директни плащания 2018 (Обвързана подкрепа и Преходна национална помощ);
- Пълни плащания по директни плащания 2018 за всички колеги от засегнатите райони;
- Спиране на всякакви проверки на място от Технически инспекторат на ДФЗ - животни, животновъдни обекти и пасища в районите съгл. заповедите на изпълнителния директор на БАБХ;
- Спешно осигуряване на необходимия финансов ресурс за ваксиниране на животните;
- Изработване на дългосрочна стратегия за справяне с болестите в пограничните райони, с цел предотвратяване периодичното,през няколко години, избиване на животни там.