След проведения онлайн Консултативен съвет по животновъдство стана ясно, че ресорното ведомство подготвя отварянето на нов прием по de minimis за животновъди.

Животновъдни организации пишат на премиера за още субсидии

Именно минималната помощ породи редица реакции от страна на асоциациите. 17 браншови и развъдни организации в животновъдството призоваха за максимално възползване от всички възможности за субсидиране, които се предоставят от Европейската комисия (ЕК) и призоваха за още субсидии.

Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) също изпраща писмо до ресорното ведомство с искане предвидения de minimis за овцевъдите и козевъди да се повиши.

По информация на Агри.БГ предложените от земеделското министерство ставки са:
  • до 15 лв. до 200-то животно, вкл. и до 10 лв. от 201-то животно за овце-майки и/или кози-майки под селекционен контрол;
  • до 10 лв. за овце майки и/или кози майки в планински райони;
  • до 10 лв. за овце майки и/или кози майки, които не са под селекционен контрол.

НОКА предлага помощта да се повиши на 30 лв. за до 200-то животно под селекция и 20 лв. от 201-то животно, както и за тези, които не са под селекционен контрол. 

Като мотив за исканото увеличение от асоциацията изтъкват липсата на фуражи, тройно по-високите им цени и слабите добиви, заради сушата през 2020.

От НОКА коментираха пред Агри.БГ, че отново ще повдигнат въпроса за неплатените средства на овцевъди и козевъди по обвързана подкрепа и НДЖ 3 за 2020 г.

“Въпреки че фермерите имат регистрация по чл. 137 от Закона за ветеринарномедицинската дейност, все още някои от тях са с неизплатени субсидии. Този казус трябва да се разреши”, категорични са от НОКА.