Отворено писмо до Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър председателя, Министъра на земеделието и храните и медиите изпратиха от Националната овцевъдна асоциация (НОА). “Силно обезпокоени сме от нарастващото напрежение в страната. Българското овцевъдство преживява най-тежката криза от началото на прехода. Въпреки обещанията на правителствата, че този сектор ще бъде приоритет, до този момент нищо съществено не се прави на практика за него.

 

Напротив – на прага на зимата животновъдите у нас ние сме на прага на фалита“, пише в отвореното писмо, подписано от Бисер Чилингиров, председател на НОА. „Парламентът гласува актуализация на бюджета с 1 млрд. лева, а правителството отказва да отдели 20 милиона лева, за да изплати поне 70% от нашите субсидии. Обещават ни, че това ще се случи в началото на следващата година, но не ги интересува с какво ще храним до тогава нашите животни?

 

Всеки фермер знае, че през зимата фуражът е най-скъп. Затова питаме – кой има сметка българските животновъди да бъдат принудени да фалират? Вероятно това са вносителите на нискокачествени храни, които българските граждани са принудени да купуват“, пише още в писмото. От НОА изразяват възмущение, че срещу мирните протести на животновъди беше изпратена жандармерия.

 

НОА подкрепя своите колеги, които не желаят повече да живеят и да работят по този начин, категоричен е Чилингиров. „В сряда парламентарната аграрна комисия прие бюджета на земеделието за следващата година. Този бюджет може да се определи единствено като катастрофа за сектор животновъдство. За национални доплащания на хектар земя, животни и тютюн са отделени 263,680 млн. лева, но те ще стигнат само за подадените заявления за 2013 г. Според разчетите на земеделското министерство са необходими 424,035 млн. лева, за да могат да се изплатят помощите и за 2014 г.

 

Специално за животновъдството са отделени 60 млн. лева, а през 2013 г. държавата ни обеща 97 млн. лева, но ще ни изплати само 47 млн. лева. Остатъкът от субсидиите за тази година са около 50 млн. лева, които на практика ще бъдат за сметка на подпомагането през 2014 г. В момента в света има дефицит на овче месо и мляко. България е страна, в която планинските райони заемат близо половината от територията. Овцевъдството е секторът, който може да осигури пари за бюджета, работа за хиляди българи в селата и да спре обезлюдяването на цели райони от страната“, се заявява в писмото.

 

Според официалната информация през тази години овцете-майки са около 1 милион. Но по данни на НОА вече са останали не повече от 600 000 животни. Чилингиров е категоричен, че членовете на асоциацията продължават да намаляват стадата си, защото нямат средства да ги изхранят през предстоящата зима.

 

От НОА настояват до края на месец ноември Министерството на земеделието и храните де вземе следните спешни мерки:


►Да представи пред бранша своя програма за развитие на овцевъдството, в която точно да бъдат посочени националните помощи и възможностите за финансиране по новата Програма за развитие на селските райони
►Да ни информира какви стъпки са предприети, за да се отвори пазарът на българските агнета към Турция
►Да предложи окончателния проект „Български агнета за Катар” заедно със срокове за неговата реализация
►Да бъде приета окончателно Наредбата за директни доставки, за да можем да предлагаме нашите продукти на потребителите без посредници и прекупвачи.

 

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!