Комисията по външна политика в Народното събрание отхвърли предложението на партия Атака до 2020 година да се удължи забраната за продажбата на земя на чужденци у нас, предаде БНТ.

Сред мотивите предложението на Атака да бъде отхвърлено е фактът, че мораториумът върху закупуване земя от чужденци у нас е залегнал в договора за присъединяването ни към Евросъюза и неговото удължаване е въпрос на дълги преговори. Така че ако някой говори за промяна, тя трябва да стане само след предоговаряне на условията с останалите 27 страни, тяхното ратифициране и разбирате какво означава това, отбеляза Янаки Стоилов - председател на Комисията по външна политика.
[news]
И според премиера Орешарски удължаването на мораториума е възможно на теория, но на практика не е реалистично. Защото дори и само една европейска страна да е против забраната не може да се удължи. Аз продължавам да твърдя, че е нереалистично искането. Имаме договор за присъединяване от 2005-та година, в който сме искали преходен период и го имахме, каза министър-председателят Пламен Орешарски.

От партия Атака заявиха, че няма да се откажат от искането си и ще разчитат много на дебатите в пленарната зала. От Атака настояваме, докато не се изравни стандартът на живот в България със средноевропейския, да не може да се продава каквато и да е земеделска земя на чужденци, подчерта Гален Монев - партия Атака.

Според земеделския министър Греков темата не бива толкова да се политизира. Не е толкова страшно, че от догодина чужденци могат да купуват земя у нас. И досега те са купували като регистрират дружество в България. Не трябва случаят толкова да се нагорещява, отбеляза Димитър Греков.

Неправителствени организации, дошли пред парламента, обаче заплашиха с протести и настояха за законови промени, с които не се допуска българска земя да се продава на безценица на чужденци.

Предстои предложението да бъде обсъдено и в други парламентарни комисии. В седмичната програма на Народното събрание вече е включен дебат по темата в пленарната зала.
 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!