Националната асоциация на зърнопроизводителите предложи редица законови промени срещу контрабандата на горива, както на Финансовото министерство така и на срещите си с  Българската петролна и газова асоциация, но за съжаление този пакет от мерки остана без резултат. Това каза пред журналисти в Арбанаси председателят на УС на НАЗ Румяна Ангелова по повод променитре в Наредба N 18, които задължават стопаните до 30 август да монтират нивомери и касови апарати на съдовете си за горива. 

 
Това са пакет от мерки, които ние сме коментирали, дискутирали, предлагали, но за съжаление без резултат, а именно: да се въведе нормативна забрана от продажбата на течни горива от нерегламентирани търговски обекти, които не са регистрирани – това е първото нещо, което го няма в закона. Второ – органите на данъчен контрол да извършват системни проверки на всички рискови обекти за съхранение и разпространение на течни горива. Трето -  да се запишат нормативно сериозни санкции при установяването на злоупотреби. 
 
НАЗ предлага нарушителите да бъдат санкционирани с глоби, започващи от 100 хил.лв., затваряне на обекти, конфискация на имущество, лишаване от свобода. Според Асоциацията трябва да се урегулират законово пристанищата и обектите, на които само и единствено да се извършва всносът на течни горива в страната. 
 

© 2015 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!