Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) поиска 2-седмично удължаване на срока  за прием на заявления на Кампанията по директни плащания 2016. Официалното становище на Асоциацията е взето на Управителен съвет в понеделник, съобщи за Фермер.БГ Димитър Мачуганов, зам.-председател на НАЗ. 
[news]
„С 10 на 11 гласа взехме решението да поискаме удължаване на срока за прием за заявления с две седмици  - до 30 май, а не до 15 май. Като цяло, членовете на НАЗ са очертали площите си. Земеделската земя е очертана, като към момента са заявени 3 200 000 ха. Анализите обаче сочат, че има непроведени търгове с пасища от ОПФ и ДПФ и трябва да подадем ръка на колегите животновъди, да имат време да изиграят търговете, да заявят правното си основание и да получат правото си да очертават“, коментира Димитър Мачуганов. 
 
На заседанието на УС на НАЗ са присъствали зам.-министърът на земеделието Васил Грудев, както и Съветникът на министър Десислава Танева Свилен Костов. 
 
Надяваме се, че МЗХ ще вземе предвид нашето мнение за удължаване на срока по Кампанията с две седмици, защото Държавата ни е длъжник заради забавения старт на кампанията тази година, коментира Мачуганов. Той допълни още, че Асоциацията е получила уверението на зам.-министър Васил Грудев, че удължаването на срока, няма да се използва за удължаване на кампанията по плащанията след това.