Германската компания REWE Group първа в Германия въведе миналата година специална система за ранно хранене на пилета, където малките получават фураж в инкубатор, като не остават без наблюдение до 36 часа след излюпването им. Резултатите са превъзходни, уверяват птицевъди, пише poultryworld.net.

Технология разпознава пола на пилето още в яйцето

Система за ранно хранене означава, че наскоро излюпилите се пиленца се предоставя незабавен достъп до вода, фураж и светлина, което им дава преимущество – по-добро здраве.

В класическите инкубатори, където пиленцата не получават нищо, като резултат пернатите губят до 10% от теглото си, обезводняват се и стават по-слаби.

Този инкубационен прозорец може да продължи до 36 часа и представлява проблем за промишленото производство на птици, тъй като създава допълнително натоварване върху пиленцата – те автоматично се отделят от яйчената черупка и се слагат в транспортни кутии за преместване до площадките с фураж. Този процес също отнема време и повишава нивото на смъртност.

Поради това германската компания решава да използва инкубатори с иновационна система за ранно хранене. Последната осигурява директно хранене и поене в инкубатора. На двуетажни нива (максимум по 90 яйца на всеки) щом пиленцата се излюпят, те автоматично се спускат на долното ниво. Там имат достъп до светлина, въздух и пространство. Могат свободно да се придвижват без принудително въздействие върху черупките на яйцата. Имат достъп до вода и фураж.

След отварянето на инкубатора, се отстранява само горният слой с яйчените черупки. Долният, където са пиленцата и фуражът, служи като комфортна кутия за по-нататъшно транспортиране.

По-ранното хранене и снабдяване с вода, оптималната температурна среда и достатъчните пространство и светлина намаляват риска от нарушения в развитието и дават на пиленцата позитивен и равен жизнен стандарт. Нивото на смъртност може значително да бъде понижено с този подход.