Проект на наредба за отчитане на използваното гориво в селското стопанство е на път да взриви търпението на фермерите, които администрацията товари с нови и нови изисквания за подаване на документи.
 
 
Както Фермер.БГ писа, работна група от Министерството на икономиката предлага земеделските производители да попълват нов вид декларации и да описват в специален регистър всички обстоятелства, свързани с дейността им, когато използват нефтени горива.  
 
Регистърът ще се заверява от Общинската служба по земеделие, предвижда проект на Наредба за реда и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Документът е публикуван за обществено обсъждане, което ще продължи до края на този месец.
 
„Не знам как ще удържам хората от протести за горивата“, коментира пред Фермер.БГ Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ).
 

Защо и как се стигна до проекта за нови административни тежести в селското стопанство?

 
В началото на тази година парламентът прие Закон за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.
 
„При изготвянето на проекта на наредба за прилагане на закона не е имало представител на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ)“, подчерта Костадин Костадинов.
 
 
Той припомни, че предвидените в проектозакона допълнителни тежести за земеделците отпаднаха в началото на годината след среща на представители на зърнопроизводителите с премиера Бойко Борисов и с председателя на ресорната комисия на парламента Емил Димитров – Ревизоро.
 
„Борбата беше доста дълга. В крайна сметка това, което договорихме, като отстъпки за земеделските производители, сега е дописано в проекта на наредба от работната група“, обясни председателят на НАЗ.
 
Разочарованието на фермерите е огромно, тъй като в експертната група не е имало представители на аграрното министерство, но за сметка на това са участвали юристи на петролна и газова компания. Стопаните в бранша са възмутени, че хора, които не познават зърнопроизводството, пишат наредби за него. По думите на Костадинов първо правило в управлението и в живота е: „Нещо, което не го разбираш, не го прави!“
 
 
Въпросът е ще се стигне ли до въвеждането на новите декларации и регистри, в които фермерите ще трябва да вписват всеки грам гориво, което използват. 
 
„Знаете, че това гориво, ние си го плащаме с акциз, ДДС и абсолютно всичко, след което го разпределяме. Сега ни се вменяват функции с нови и нови административни тежести. Аз съм уведомил министъра на земеделието“, допълни Костадин Костадинов.
 
За контрола върху нефтените горива аграрният сектор сега работи по Наредба Н 18 на финансовото министерство, като предоставя справките, изписва горивата, дава карти. Анализ на НАЗ показва, че проектът за нова наредба дублира съществуващата. Естествено, земеделските производители не виждат никакъв смисъл в това.
 
„В момента ситуацията в страната е доста напрегната по отношение на високите цени на горивата. Ако се окаже, че проектът на наредбата е писан от служители на средно равнище, които не познават нашата работа, ще седнем, ще изговорим нещата. Но ако това е някаква политика на петролната и газова асоциация в комбинация с други - да се подиграват със зърнопроизводителите, с Министерството на земеделието - не знам как ще удържам хората“, обясни Костадин Костадинов. 
 
Той разчита на договореностите по темата, постигнати в началото на годината с премиера Бойко Борисов и с Емил Димитров-Ревизоро. Предстоят нови срещи в МЗХГ и с работната група от Министерството на икономиката, подготвила проекта на наредбата.