Влизането в сила на Наредба 2, регламентираща специфичните изисквания за производство, събиране, транспортиране и преработка на сурово краве мляко и официалния им контрол, пробуди разнопосочни емоции у фермерите. Последва вълна от разочарование и несъгласие. Седем месеца по-късно всички тези страсти сякаш вече са попреминали. Животновъдите започнаха да осъзнават, че топката е в тях и с новата наредба именно те ще бъдат главните действащи лица.
 
 
Реално Наредба 2 почти повтаря Наредба 4, като по-специалните промени са, че млякото вече няма да се изследва по три, а по пет показателя – добавени са точка на замръзване и масленост. Въведен е и модул „Мляко“, който софтуерно ще изчислява средно геометричните стойности за следене на самото вземане на пробите.
 
Освен това във фермерите вече трябва да се изпълнява и самоконтрол. Това означава, че е необходимо наличието на обучени пробовземачи, които да го осъществяват. Пробовземач може да бъде всяко лице, което е преминало курс на обучение. Към момента такова се провежда съвместно с Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Тракийски университет – Стара Загора. Подобни обучения вече се състояха в Благоевград, Монтана, Стара Загора, Бургас, Симеоновград и Лясковец. 
 
Предистория: Защо се стигна до обучение на пробовземачи и до преоценка на млякото?
2013-2015 имаше проверка от Европейската комисия (ЕК) за качеството на млякото, което се произвежда в у нас. Основната констатация след огледите беше, че самият механизъм за производство на мляко в България не дава достатъчно гаранции за адекватността на произвежданата продукция към изискването на европейския регламент. Ек заяви, че има два варианта: или изцяло да се прекрати дейността на фермерите, или постепенно да се приключи с преустройството на стопанствата и да се направи промяна в начина за вземане на проби и на начина за изпитване на млякото в лабораториите. С изисканите промени с целеше самата процедура да дава повече гаранции, че се произвежда мляко и че то отговаря на съответните изисквания, разказа д-р Георги Чобанов, директор дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ по време на обучението в Лясковец.
 
 
 
Вземане на проби сурово краве мляко за целите на самоконтрола – кога и как?
За изчисляване на повтарящата се средна геометрична стойност на показателите на общ брой микроорганизми (ОБМ) и общ брой соматични клетки (ОБСК), пробовземачите трябва да вземат всеки месец най-малко:
 
- две проби сурово краве мляко за извършване на анализ по показатели на ОБМ, масленост, точка на замръзване и наличие на инхибитори;
 
- една проба сурово краве мляко за извършване на анализ по показатели на ОБСК, масленост, точка на замръзване и наличие на инхибитори.
 
Как се изчисляват средно геометричните стойности?
Средно геометричната стойност е приплъзваща стойност. Тя се изчислява всеки месец, на края на месеца, коментира Чобанов.
За изчисление на ОБМ трябва да имате минимум 2 проби за месеца, като се изчисляват 2 месеца поред. Например в края на месец октомври имате 2 проби. За да вземете средно геометричната стойност, ви трябват и двете проби от месец септември, т.е месец назад. 
 
Формулата: стойностите на двете проби от месец септември умножено по стойностите на двете проби от месец октомври, коренувани с корен четвърти.
 
За следващия месец имате стойностите на две проби от месец ноември умножено по стойностите на двете проби за месец октомври, коренувани с корен четвърти.
 
При изчисление на средно геометричната стойност на ОБСК,  се изисква поне по една проба на месец, три месеца подред. Това означава, че накрая на месец октомври, за да сметнете средно геометричната стойност за соматичните клетки, трябва да вземете пробата от месеците октомври, септември и август. 
 
Ако искате да сметнете за месец ноември, ще са ви нужни стойностите на пробите от месеците ноември, октомври и септември, които отново умножавате и коренувате, съответно стойностите. Тук стойностите нормално са три т.е умножавате и коренувате с корен трети.
В момента, в който вземете проба, изпратите я в акредитирана лаборатория и резултата не ви хареса, взимате още една проба. След което я изпращате и се  надявате резултатът да е хубав, за да може да компенсира лошия. В този случай това ваше действие не се счита за манипулация. 
 
Ако попаднете в подобна ситуация и искате да сметнете средно геометричната стойност, ще имате за единия месец две проби, но за другия три. В този случай трябва да умножите стойностите на пробите от съответните месеци и да коренувате с корен пети, обясни Георги Чобанов.
 
Ако пробата се окаже извън границите?
Ако се окаже, че пробата не попада в границите на масленост или точка на замръзване, това означава, че тя  не се счита за валидна, коментира експертът от БАБХ и даде конкретни примери.
 
Ако сте взели две проби и едната не отговаря на стойностите, оставате с една проба за съответния месец, а по регламент трябва да имате минимум две. В този случай трябва да изпратите втора проба. Ако не вземете такава, автоматично на края на месеца, стопанството ви ще отпадне от списъка с отговарящите ферми. Проблемът обаче няма да бъде само за този конкретен месец, тъй като формулата за средно геометрична стойност застъпва два последователни месеца. 
 
Когато фермата ви е в този списък, млякото отново може да бъде реализирано. Въпросът е, че то ще може да се използва единствено за сирене и кашкавал. 
 
 
 
Сериозният проблем се получава тогава, когато фермата ви се окажете три месеца подред без средно геометрична стойност или със средно геометрична стойност, която класира стопанството ви в групата на тези, които произвеждат неотговарящо мляко, обясни Чобанов пред бъдещите пробовземачи.
 
Ако три месеца статутът не може да се оправи, на фермера се връчва предписание за спиране доставката на мляко. Това означава, че повече няма да имате право да продавате мляко и е необходимо да минете нова оценка. 
 
Новата оценка отнема около 3 месеца. Ако 3 месеца не сте успели да подобрите условията и млякото е все неотговарящо, ще ви трябва поне 1 месец да реконструирате фермата си и да намерите къде е проблемът. В този случай най-малко 4 месеца ще произвеждате мляко, но няма да може да го продавате в хранителната индустрия. 
 
Какви са критериите за сурово мляко?
Критериите за сурово краве мляко са два.
 
ОБМ ≤ 100 000 / мл
Повтаряща се средна геометрична стойност за период от два месеца, при взети най-малко две проби на месец.
 
ОБСК ≤ 400 000 / мл
Повтаряща се средна геометрична стойност за период от един месец, при взети най-малко една проба на месец.
 
Суровото краве мляко за доставка трябва да отговаря на по-горе изложените изисквания и да не съдържа остатъчни количества инхибитори.
 
Кои са лабораториите за изпитване на сурово краве мляко?
Лабораториите в структурата на БАБХ са две – ИЛ към ОДБХ-София-град и ИЛ към ОДБХ-Хасково. Освен това се очаква до няколко месеца и лабораторията в ОДБХ-Шумен да получи акредитация.
 
Частните лаборатории също са две – лаборатория „Алименти“ в Пловдив и лабораторията към Районната ветеринарна станция в Русе. 
 
Разликата е, че в държавните лаборатории се използват машини и почти няма намеса на хора, докато в частните, методите са ръчни.
 
Модул „Мляко“ към ВетИС
„Информационната система, която ще използване за вземането на пробите е същата, която ползваме за ушните марки. С течение на годините се опитваме да я надграждаме, като добавяме нови функционалности. Към момента доработката на ВетИс беше единственото възможно решение. Добавихме нови функционалности за изчисляване на средно геометричната стойност за качеството на млякото. Междувременно ще може да се следи статуса на фермите, по отношение на производството на качеството мляко“, обясни Чобанов пред Фермер.БГ.
 
Приложението е изработено от БАБХ и е съвместимо с Android устройства. След успешно преминат курс, пробовземачите ще получат потребителско име и парола за системата, като с тези данни за вход ще могат да вземат проби.
 
Вземането на пробите ще става електронно. Към момента според списък на лицата преминали обучение за вземане на проби сурово краве мляко за целите на самоконтрола, достъпен на сайта на БАБХ, от 29 август, регистрираните пробовземачи в страната са 87. Според експерти на Тракийски университет обаче фермерите са около 400.