Движението на стоки, представляващи висок фискален риск - най-често селскостопанска продукция като зърно, захар, месо и др.  на територията на цялата страна ще се следи от Националната агенция за приходите (НАП) след 1-ви януари 2014 г. За да се случи това, трябва да бъдат приети промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Пред БНР Койчо Русев - председател на Националната транспортна камара коментира:


„На нас ни е трудно да вземем отношение - законопроектът може да бъде тълкуван двояко. Всеки лев, който може да влезе в хазната - трябва да се прибере. Не можем да не подкрепяме такова решение. Но когато стоката се натовари, от там нататък превозвачът носи отговорност. Но понякога превозвачът трудно може да прецени какво има в контейнерите.
[news]
Превозвачът ще носи отговорност дотолкова, доколкото той може при товаренето да забележи има ли нещо нередно. Органите на митницата трябва да преценяват чия е вината. Има случаи, когато наши хора се подлъгват.


Затова е парламентът - той да реши кое е правилното. Всяко действие може да бъде тълкувано като рекет. Администрацията упражнява власт. Всичко е въпрос на контрол, на морал, на отношение“.


Според депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов „законопроектът не е насочен към когото трябва. Не е превозвачът проблема. Продавачът и купувачът извършват измамата. А превозвачът само вози. Данните, които се изискват, са приети от световната ЧМР конвенция (CMR произтича от наименованието на Конвенцията на френски език Convention relative au contrat de transport international de Marchandises par Route - бел.ред.). Там всичко е описано. Предвижда се превозвачът да декларира стойността на стоката. А той не е длъжен да я знае. Как ще бъдат проверявани влакове, кораби, самолети?! Не е измислено както трябва“.

 

© 2013 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!