Преди минути, в сградата на ДФЗ във Велико Търново, приключи извънреден областен консултативен съвет по животновъдство във връзка с предпазването от силно заразната болест по едрите преживни животни – Нодуларен Дерматит. Стопаните получиха информация, както за сиптоматиката, така и за мерките, които трябва да предприемат при проявление на болестта във фермите.


Над 400 животни вече са евтаназирани и затрапени заради Заразен Нодуларен Дерматит. Извършена е дезинфекция на местата, където са пребивавали животните и там, където са загробени, съобщи пред Фермер.БГ д-р Цвятко Лалов, главен инспектор отдел Здравеопазване на животните в Областна дирекция по безопасност на храните Велико Търново и официален общински лекар за община Велико Търново. 
 

Вчера в медийното пространство се появиха репортажи, които показват как фермерите плачат по изгубените си животни. До момента в три области на страната – Хасково, Стара Загора и Пловдив, има доказани общо 13 огнища на болестта Нодуларен Дерматит по едри преживни животни.

 

[news]

 

Обезщетения ще се изплащат, но само на идентифицираните животни, стана ясно още на срещата. Фермер.БГ припомня, че днес от 14 часа е насрочен извънреден консултативен съвет по животновъдство в София. Инициативата е на Министерство на земеделието и храните, съвместно с Национална служба за съвети в земеделието, Селскостопанска академия, Българска агенция по безопасност на храните и научни кадри от Тракийски университет в Стара Загора. Срещата има за цел да повиши информираността и практическите познания на фермерите в областта на ветеринарномедицинските изисквания към млечните ферми, но най-вече предпазване от Заразен Нодуларен Дерматит.