Аграрното министерство и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) демонстрираха светкавични рефлекси и изрядна организация  като провеждат проверка във фермата за норки в село Маджерито в област Стара Загора, съобщи Агенция „Фокус“.

Николай Вълканов: Възможно е служебният министър да трябва да взема и по-дългосрочни решения

Преди още да се е срещнал със земеделския бранш и буквално на входа на министерството на земеделието, служебният министър проф. Христо Бозуков прие група протестиращи срещу въпросната ферма, като настояха тя да се закрие. Редица коментари на читатели на Агри.БГ, не без известен сарказъм, обсъждат интереса на аграрното ведомство към този случай. 

Според Петя Алтимирска, председател на сдружение "КАЖИ" - организатор на протестите, фермата не отговаря на здравните изисквания и хуманно отношение към животните. 

Обвиненията в политически чадъри може би е в основата на бързата реакция на двете ведомства. 

Представителите на неправителствената организация, по чието настояване се извършва проверката, не бяха допуснати тази сутрин в обекта, разказа Нова Тв. 

Всъщност пред служебния министър стоят няколко особено важни и спешни задачи, две от които са нормативната рамка по новия програмен период за Общата селскостопанска политика и земеделската част в Плана за възстановяване и устойчивост. Те ще са основоопределящи за аграрния сектор през следващите няколко години и ще са от особена важност за земеделските производители.