Утре ще проведем дебат с бранша – животновъди и зеленчукопроизводители. Ще предложим нови схеми и за говедовъдство, и за овцевъдство. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева по време на национална дискусия на тема: „ДА! На българските региони – Кърджали”, съобщи Фокус.
 
„В плодовете е 52%, като този процент отразява и изсветляването на този сектор. Близо половината от кандидатите, които бяха 2016 година не кандидатстваха в 2015 година и не получаваха, каквото и да е подпомагане досега”, посочи тя. 
 
„Ръстът в зеленчуците е още по-голям, там имаме култури, които имат в пъти по-голямо производство, отколкото миналата година”, коментира министър Танева. 
 
„За тази година можем да отчетем ръст на производството на отглежданите крави в България с 10,5%”, обясни министърът и допълни, че ръстът на отглежданите овце в България е средно с 15%. 
 
„Утре предстои дебат с бранша, преди обяд със животновъдния, след обяд с плодове и зеленчуци. На този дебат ще представим нашите предложения за промени в обвързаната подкрепа”, посочи Десислава Танева. 
 
„Искам да акцентирам на два подхода, които утре ще предложим. Акцент върху планинското животновъдство, казвам го тук, защото сме в такъв район. Ще бъдат предложени нови схеми и за говедовъдство и за овцевъдство, които са за по-малки и средни по обем и които са само за планинските райони”, коментира тя. 
 
„Вторият акцент в промените, които ще обявим утре, това е фокусът върху средните стопанства. Ще предложим модулирана ставка на подкрепата в схемите за подпомагане, особено тези, които носят по-висока ефективност, добавена стойност и конкурентоспособност”, уточни Десислава Танева. 
 
„Подкрепата в земеделието трябва да се прилага по начин, който да направи операторите конкурентноспособни и готови да посрещнат всички споразумения, които в момента са в ход и които рано или късно ще се случат”, подчерта министърът.